Izzadásgátlás

A vízben is izzadunk

Az izzadást a legtöbben a tűző naphoz, forrósághoz, kemény fizikai munkához kötik. Ám akadnak olyan helyzetek is, amikor nem is hinnénk, hogy testünk verejtékmirigyei ugyan olyan intenzíven dolgoznak, mintha a konditerem futógépén edzenénk. Ilyen tevékenység például az úszás.

A verejtékezés egyebek között a test hűtését szolgálja, és azon a fizikai jelenségen alapul, hogy a verejték párolgása hőt von el a bőr felületéről. A szervezetnek ez az automatikus védelmi funkciója akkor is működésbe lép, ha történetesen a testünket teljesen körbeveszi a víz, például egy medencében vagy a strandon. Egy kiadós úszás során megemelkedik a pulzusszám és vele együtt a testhőmérséklet is; ez aktiválja a verejtékmirigyeket, amelyek a bőr felszínére ürítik váladékukat. A bőr felszínéről ezt csak tisztálkodószerrel és dörzsöléssel lehet teljesen eltávolítani, így bármilyen furcsának is tűnik, izzadtan szállunk ki a vízből akkor is, ha tisztának érezzük magunkat.

A vízben is izzadunk

Ez a verejték közvetlen azután, hogy kijöttünk a vízből még szagtalan, ám a bőrön található baktériumok gyorsan elkezdik tevékenységüket, és reakcióba lépve az izzadsággal hamar kellemetlen szagú bomlásterméket fognak „gyártani”. Úszás után tehát ezért is szükséges zuhanyozni, és persze azért is, hogy a természetes vizekben található lebegő szemcséket, piszkot lemossuk a bőrről. A sportmedencék tisztának látszó fertőtlenített, klóros vize sincs hosszú távon nincs jótékony hatással a bőrre, ezért uszodai sportolás után is ajánlott a tisztálkodás. Mindez csak akkor hatásos, ha a zuhanyozás közben szappant vagy tusfürdőt is használunk.  

Az izzadás természetes és hasznos dolog, de vannak, akiknek ez a jelenség a legcsekélyebb mértékében is visszataszító és zavaró, és még a tudatát is nehezen viselik annak, hogy testükön verejtékcseppek vannak. Ma már számos olyan kozmetikai termék létezik, amelyik vízben tartózkodva sem mosódik le a bőrről, és hosszan, hatékonyan gátolja a verejtékmirigyek működését. Az ilyen termékek használata akkor is praktikus lehet, ha például a szokásos reggeli úszóedzés után valamilyen ok miatt nincs időnk lezuhanyozni.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top