Izzadásgátlás

Izzadó úszógumik

A túlsúlynak számos kellemetlen mellékhatása van, az egyik ezek közül az átlagosnál erőteljesebb verejtékezés. Ezt csökkenteni leghatékonyabban izzadásgátló szerekkel lehet, hosszú távon pedig a diéta illetve a rendszeres testmozgás a megoldás. Vigyázat, a túlzásba vitt sportolással áteshetünk a ló túloldalára, mert a jó kondícióban tartott, fitt fizikum verejtéktermelése megnő.

A túlsúlyos, kövér emberek izzadékonyságára egyszerű magyarázatot találni. A bőr alatt felhalmozódott zsírréteg kitűnő szigetelő, amely a test belső hőjét bent, a külvilágét pedig kint tartja. Érthető, ha csekély fizikai megterhelés esetén is nehézségekbe ütközik a szervezet belső, felesleges hőmennyiségének távozása. Mivel ez a szigetelő réteg lassabban hűl át, nagyobb mennyiségű hőelvonás szükséges a bőr felületén, amit a szervezet több verejték kibocsátásával old meg. Minél több a bőr felszínére kijuttatott izzadság, annál több párologhat el, így a párolgással járó hőveszteség – vagyis a bőr hűtése – is intenzívebb.

Szintén fokozza az izzadást az a bizonyos úszógumi a hason, a combokon, a hónalj alatt és egyéb testtájakon. A zsíros párnák úgy fekszenek egymásra, mint a ráncok a szoknyán, és alattuk a bőr nem tud szellőzni, még inkább felforrósodik, ami fokozott izzadásra készteti a verejtékmirigyeket. A bőrredők között ez a nedvesség befülled, és a bőrön található baktériumok tevékenysége nyomán a verejték elkezd kellemetlen illatúvá válni. A testes embereknek ezért nem csupán a hagyományos helyeken – hónaljban – szükséges izzadásgátló szereket használni, hanem szinte a teljes testfelületükön.

Izzadó úszógumik

 

Mindaz a kellemetlenség, ami a túlsúllyal jár – legyen az akár a fokozott verejtékezés vagy a nehézkes mozgás – leghatékonyabban fogyással szüntethető meg. Nagyon fontos azonban, hogy túlsúllyal ne kezdjünk se intenzív, önsanyargató diétába, se túlfeszített edzésekbe. Az ilyen típusú hirtelen terhelések nagy stresszt okoznak a szervezetnek, amihez nem képes azonnal alkalmazkodni, nem elég edzett hozzá, így könnyen lehet, hogy az egészséges életre való törekvésünk súlyos betegséghez vezet. Mind a diétát, mind a zsírégető testmozgást fokozatosan, több hét alatt kell felhozni a kívánt szintre. A testedzéssel kapcsolatban azonban van még egy dolog, amit érdemes szem előtt tartania annak, akit a kövérsége miatt tapasztalt erős izzadás elleni küzdelem motivál a fogyásban. A jól edzett test az átlagosnál nagyobb terhelésre van „beállítva”, több energiát képes felvenni és leadni, és ez a folyamat az anyagcsere mértékére és sebességére is hatással van. Így az izmos, jó kondiban lévő ember többet és gyakrabban izzad. Érdemes megtalálni a középutat e téren is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top