Izzadásgátlás

Nem kívánt örökség

Jó családba születni szerencse dolga, mint ahogy az is, hogy felmenőinktől milyen tulajdonságokat, géneket örökünk. Van, akinek szép kék szemek, ragyogó fogsor és erős csontozat jut osztályrészül, mások pedig kopaszodásra vagy túlzott izzadásra való hajlamot örökölnek. Az adottságainkat készen kapjuk, azonban csak rajtunk áll, hogyan bánunk velük.

Sok ember életét nehezíti meg, hogy az átlagosnál izzadékonyabb. Ez a kellemetlen jelenség – ha természetes és nem valamilyen betegség kísérő tünete – nem megváltoztatható, így jobb híján bele kell törődni és kezelni, karban tartani lehet csupán. Az emberi test 2-4 millió verejtékmirigyének többsége a tenyéren és a hónaljban található. Ezek működését befolyásolja a külső környezete és a test saját hőmérsékletének változása, a hormonok működése, a hangulatunk, lelkiállapotunk. Ezekre a tényezőkre minden ember verejtékkiválasztó rendszere egyénileg reagál, és van, aki a legnagyobb hőségben sem izzad, míg mást árnyékban is kiver a víz. A nők például általában kevesebbet verejtékeznek, viszont kellemetlenebb szagút, mint a férfiak.

Nem kívánt örökség

 

Ma már számos módon mérsékelhetjük az erős izzadással járó kellemetlenségeket. Jól bevált és közismert ellenszere az izzadás bántó hatásainak csökkentésére a megfelelő ruházat kiválasztása. Jól szellőző, réteges és nedvszívó anyagból készült ruhadarabokkal megelőzhető, hogy testünkön szó szerint folyjon az izzadság és ezen az állandóan nedves bőrfelületen gyorsan elszaporodjanak a szagokért felelős baktériumok. Szintén ajánlott a megelőzés módszere: aki tudja magáról, hogy izzadásra hajlamos, kerülje a meleget, közvetlen napsütést, intenzív testmozgást társaságban. A leghasznosabb módszer azonban a rendszeres, alapos tisztálkodás és olyan készítmények használata, amelyeket kifejezetten izzadás gátlására fejlesztettek ki.

Nem kívánt örökség

Az előnytelen családi örökségekkel szemben ma már van megfelelő orvosság és az erős verejtékezést korszerű kozmetikumokkal kordában tartani lehet tartani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top