Közösség ereje

Sharing economy, tudod mit jelent?

A megosztásra épülő gazdaságé a jövő, állítják a szakemberek. Nem is kell utánajárnunk, hogy tudjuk, igazuk van. De mégis mit is takar pontosan ez az elnevezés?

Egy olyan új, vagy néhányak számára már nem is annyira új üzleti modell, ahol eszközök, források kerülnek megosztásra úgy, hogy a felhasználók anélkül használhatják őket, hogy megvásárolnák, és persze akkor használhatják, amikor szükségük van rá. Ha a termék vagy szolgáltatás drága, viszont nem használjuk folyamatosan, akkor megéri megosztani azt másokkal.

Sharing economy, tudod mit jelent?

Mit is jelent ez a gyakorlatban?
Lássunk néhány példát:
Üres autóval utazol, és megosztanád a költségeket? Utaznál, de nincs autód, és fuvart keresel? Ellátogatnál külföldre, de nincs hol aludnod? Szívesen megosztanád a nappalidat vagy a vendégszobádat másokkal is? Háztáji termékeket szeretnél? Van egy farmod, de nincsenek vevőid? Jól menő céged van, de gondban vagy az irodahelyiséggel? Van egy épületed, de nincs kihasználva?

Hidd el, sokan vannak ezzel így. Ezek az igények hívták életre azokat az online szerveződő közösségeket, ahol ezeket az információkat, szolgáltatásokat, termékeket egy jól működő platformon keresztül meg tudják osztani a többiekkel. Ezek a startup cégek egymás segítésén alapulnak, olyan igazi win-win (mindenki nyer) helyzetet teremtve.

Mindezt pedig a szélessávú internetnek köszönhetjük. A 4G bevezetése robbantotta az internetes forgalmat, hiszen minden információ, igény, kínálat egy mozdulattal és természetesen azonnal elérhető. Elég rákattintanunk az applikációra, és máris használhatjuk valamelyik strukturált online platform szolgáltatásait, és természetesen meg is oszthatjuk. Az okostelefonok térhódításával azonnal részesei lehetünk minden olyan lehetőségnek, amit a szűkebb és tágabb környezetünk kínál.

A megosztáson alapuló modell vezérgondolata, hogy egyre kevésbé van jelentősége a tulajdonlásnak, és egyre inkább előtérbe kerül az elérés. Ez még ma nem általános, de sokan úgy látják, hogy bizony ez a jövő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top