Aktuális

Tőzsdekisokos kezdőknek

Meggazdagodhatunk a tőzsdén? Vagy magánember inkább ne is próbálkozzon? Tények és tévhitek a pénzvilág játszóteréről.

Vannak emberek, akik meggazdagodtak a tőzsdén, de nem ez a jellemző. Sokkal többen vannak, akik jöttek, kipróbálták és csalódottan, nagy veszteségekkel távoztak. Az, hogy csak nagy pénzzel érdemes elkezdeni, tévhit. Ma, amikor már az online tőzsdei elérést biztosító brókercégeknél általánossá vált a 0,25-0,3 százalékos jutalékszint, akár 50 ezer forinttal is kipróbálhatjuk magunkat. Aki például ennyi pénzből vesz OTP-részvényt 5 ezer forinton, az üzlet után mindössze 125 forintos jutalékot fizetne, de általában van a minimális díj, ami 150 forinttól indul. De ez se sok.

Tőzsdekisokos kezdőknek

Aki 5500-on eladja, 10 százalékot nyert, csökkentve persze az eladás jutalékával és az árfolyam-nyereségadóval. Ebből persze nem lehet meggazdagodni, de meg lehet tanulni a piac működését, tapasztalatokat lehet gyűjteni, hogy mire hogy reagál a tőzsde. S közben érdemes sokat olvasni, kicsit belemélyedni a fundamentális és a technikai elemzés rejtelmeibe. Ha pedig kicsiben működik, lehet emelni a tétet, új termékekre, új piacokra váltani. Az alapszabályokat általában a veszteségek tanítják meg a befektetőknek, de a legfontosabbat érdemes már a kezdés előtt megjegyezni: jó dolog sok véleményt meghallgatni, de senkire sem szabad hallgatni.

Tőzsdekisokos kezdőknek

Bárki is javasolt bármit, a kockázat, illetve a veszteség a befektetőé. Könnyű magunkat dicsérni, ha nyerünk és a tippadót okolni, ha bukunk. De célszerűbb mindig sok információ alapján, de a saját ész alapján dönteni, a veszteségeket pedig tanulópénzként felfogni. S még egy alapelv: a veszteséget nem szabad hagyni, hogy halmozódjon. A csodavárást hagyjuk másra, ha rosszul döntöttünk, kis veszteségnél érdemes kipattanni és új lehetőséget keresni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top