Aktuális

A 21. század új betegsége a kiégés

A kiégés vagy burnout általában azokkal az emberekkel fordul elő, akik teljes erőbedobással, lelkesen dolgoznak, és hajlamosak túlhajtani magukat, maximalisták. Fokozatosan alakul ki, és az oka a motiváció elvesztése lehet, úgy érzik, hogy a munkájuk értelmetlenné vált.

Az állandósult stressz, a megfeleléskényszer és túlzott hajtás egy idő után oda vezet, hogy a dolgozó a munkában nem találja meg azt a szépséget, amit korábban, nem érdekli, hogy mit “ad ki a kezéből”, és belefásul. A kiégés azonban lassan alakul ki, sok előjele van.

Ki van veszélyben?

Azok az emberek vannak leginkább veszélyben, akiknek a munkájában fontos szerepet tölt be a kommunikáció: így tehát nem igaz az a korábban igencsak elterjedt nézet, hogy a burnout a menedzserek betegsége. Könnyen kiéghet egy tanár, egy ápoló, de egy ügyfélszolgálati munkatárs vagy egy értékesítő is.

A 21. század új betegsége a kiégés

Azok is hajlamosak a kiégésre, akik az átlagosnál nehezebben dolgozzák fel a bizonytalanságot, a változásokat, illetve akik erős megfeleléskényszertől vezérelve dolgoznak. Ez utóbbiak például akkor eshetnek bele a burnout csapdájába, ha nem kapják meg a vezetőiktől a munkájuk okán jól megérdemelt – szóbeli vagy anyagi – elismerést. Egy másik tényező a tehetetlenség érzése: ha valaki azt tapasztalja, hogy mindent megtesz valamilyen ügy érdekében, mégis tehetetlen, nála nagyobb és független hatalom akadályozza, akkor a fásultság könnyen legyőzi.

Mik a tünetek?

Fokozottan veszélyeztetettek azok, akik folyamatosan versenyt futnak az idővel, így türelmetlenekké, ellenségessé válnak, egyszerre több dolgot is csinálnak, maximalisták, kritikusak, a munkát és a karrierépítést mindenek elé helyezik az életükben. A túlzásba vitt munka, a megterhelő életmód óhatatlanul kikezdi az egészséget, mind lelki, mind testi károkat okoz.

A 21. század új betegsége a kiégés

Ha a kimerülésért a munkavállaló magát okolja, akkor a legtöbbször tovább növeli a tempót, ám a munkája nem lesz eredményesebb. Ezért elveszíti az önbizalmát. A következő fázisban testi és lelki problémák is megjelennek: koncentrációs, memória-, alvászavar, szexuális problémák, magas vérnyomás, fej- és hátfájás, szív- és gyomorpanaszok. Gyakran például kényszeresen enni kezd valaki, vagy épp káros szenvedélyek rabja lesz, rászokik a cigarettára, alkoholra, gyógyszereket kezd szedni.

Az utolsó szakaszban, a kétségbeesés idején már nem tudja a munkahelyén ellátni a feladatait, de a magánéletére is rányomja a bélyegét a kiégés. Sokszor leépülnek az emberi kapcsolatai, és a szabadidejében sem tud olyan tevékenységet végezni, amiben örömét lelné.

A cikk folytatásáért kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top