Aktuális

Lakáshitel kontra albérlet ? Érvek és ellenérvek

Lakáshitel vagy albérlet? Mit tegyen az ember, vegyen saját lakást és féljen a banktól, vagy inkább menjen albérletbe? A tanácstalan lakáskereső kérdez, Ács Gábor válaszol?

Attól függ, hogy mire számítunk a közeljövőt illetően a lakáspiacon. A mai helyzet az, hogy sok ingatlan van nyomott áron, lehet közülük szemezgetni. Viszont hitelhez jutni is nehéz, a jelzálog alapú devizahitelt pedig betiltották. De ettől még a kérdést nehéz megválaszolni. Külföldön nagyon sok helyen a bérlakásban élők arány jócskán meghaladja az 50 százalékot, sőt egyes országokban a 80-at. Ezeknél viszont nem a nálunk ismerős albérletes megoldás működik, hanem profi építtetők és üzemeltetők nevével fémjelzett rendszer, normálisan működő bérlakáspiac. Nincs főbérlő, nincsenek fél éves-egy éves szerződések, tulajdonos cég és bérlő egyaránt hosszú távra tervez.

Lakáshitel kontra albérlet ? Érvek és ellenérvek

Profi bérlakásprogram kellene

Ez nálunk hiányzik, és noha épp a héten mutattak be egy új javaslatot egy profi magyar bérlakásprogramról, egyelőre kérdéses, hogy mi lesz belőle. Ha lenne ilyen, azt lehetne javasolni, hogy jobb a bérlés-megtakarítás-befektetés módozat, mint a gatyánkat hiteltörlesztésre elverni, s még vagyonokat is költeni az ingatlanra féle elv. Legalábbis a külföldi példák azt mutatják, hogy hosszú távon jobban jártak azok, akik a bérlakásos megoldást pereferálták és a megtakarításaikat megforgatták ahelyett, hogy minden pénzük a lakásban álljon. Ha viszont nálunk nem lesz modern bérlakáspiac, akkor nehéz a válasz. Akit nem zavarja a gyakori költözés, a sok alkudozás a tulajokkal, béreljen és spóroljon, fektesse be a megmaradó pénzt. Aki viszont biztonságra vágyik és szereti sajátjaként tudni a négy falat, mely között a napjait tölti, s az sem zavarja, hogy esetleg unokái lesznek, mire lekerül a jelzálog a szép saját lakásról, keresse meg a legjobb hitelkonstrukciót és alkudjon sokáig a megszorult eladókkal az olcsó vételárra gyúrva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top