Aktuális

Megtanítunk olcsón közlekedni

Közlekedni luxus. Vagy mégsem? Kocsi, taxi, tömegközlekedés vagy bérlés - avagy mivel járjon, aki időt és pénzt is szeretne spórolni?

Ez az a kérdés, mely kizárólag a személyes preferenciák és az utazási szokások ismeretében értelmezhető. Az biztos, hogy a közhiedelemmel ellentétben sokan  jól járhatnánk azzal a módszerrel, hogy a hétköznapokon a tömegközlekedést, néha a taxit használjuk, autót nem tartunk fenn, néhány hetente pedig a kirándulásokhoz autót bérlünk egy-két napra.

Megtanítunk olcsón közlekedni

A saját autó fenntartási költsége viszonylag könnyen kiszámolható a vételár és a várható eladási ár különbségéből és a benzinköltségből, de a szervizek, javítások áráról és a különféle adókról, vizsgadíjakról sem szabad elfelejtkezni. Közelítő, leegyszerűsítő módszerként szokás alkalmazni a benzinköltség duplázását is arra az esetre, ha épp egy adott út költségét akarjuk kiszámolni. Az biztos, hogy a saját autó fenntartása igen drága mulatság, de van, akinek nincs más választása.

Nem csak a kényelem a fontos

Aki tömegközlekedve 3 átszállással másfél óra alatt jut el a munkahelyére, miközben kocsival fél óra sincs a dolog, logikus, hogy nem szívesen mond le a kocsiról – és neki meg is éri. Annak viszont, aki olyan helyen lakik, hogy adott számára a megfelelő közösségi közlekedés, a saját jármű megléte egyszerűen kényelmi kérdés. Ha például csak havi egyszer olyan helyre kell utazni, ahova csak az autó a megoldás, biztos jobb a bérlős verzió, de azt kevesen ismerik. Persze ilyen javaslatnál azonnal jön a kérdés, hogy: a nagybevásárlásokból meg cipeljem a cuccot a buszon, ugye? Nos, nem feltétlen. A taxitarifák esésével ugyanis egy nem túl messzi vásárlás esetén párezres költség rakódik csak a számlára, ez pedig semmi az autófenntartásra kiszórt összeghez képest. Az egyértelmű, hogy sok olyan embernek is van saját kocsija, aki ezzel igen rosszul jár anyagilag, jókora összeget tudna spórolni, ha lemondana róla, de tudomásul kell venni, hogy a kényelem nagy úr, és a modern világban az embereknek szinte alapszükségletévé vált, hogy bármelyik pillanatban bepattanhassanak kedvenc járgányukba.

Megtanítunk olcsón közlekedni

A mi tippjeink:

Mindenképpen számolj, mielőtt új autót veszel: a havi törlesztőrészlet, a súlyadó és az éves kötelező szervizdíjak sokszor a kelleténél jobban megterhelik a pénztárcádat, gondolj csak egy olyan hónapra, mint a január, mikor szinte mindenkinek üres a zsebe. Az új autóknál például sokszor követelmény, hogy a garancia megőrzésének érdekében csak márkaszervizben lehet karbantartatni a kocsit, ez pedig évente legalább 40-50 ezer forintos kiadást jelent.
Ha egy adott napon sokat tömegközlekedsz, inkább válassz napijegyet, ez korlátlan számú átszállásra jogosít fel 24 órán keresztül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top