Aktuális

Te hogy spórolsz? Magadra ismersz?

A magyarok megtakarítási, befektetési szokásait vizsgálta nemrégiben egy kutatás, amelyet az OTP Bank készített, de nem csak ügyfeleik körében. Te magadra ismersz?

1. A „lekötött betétes”

– Neki a megtakarítás tudata fontos. Ha képes egy kis pénzt félretenni, biztonságban érzi magát.

– Kockázatkerülő, nem vált bankot csak azért, mert másutt nagyobb a kamat.

– A megtakarításért áldozatot hoz, utazásokról, szórakozásról mond le.

– Rövidtávon tervez. (3 hó)

Magadra ismersz?

Havi 15-30 percet tölt pénzügyei kontrollálásával, ami gyakran a havi megszokott befizetések ügyintézésben merül ki.

 

Magadra ismersz?2. Az „érdeklődő”

– Számára a lényeg a veszteség kerülése, a megtakarítás szinten tartása.

– Szintén a biztonságra törekszik, de keresi a jobb lehetőségeket. Egy magasabb betéti kamatért hajlandó bankot váltani.

– Ő is rövidtávban gondolkodik. (3 hó-1 év)

 

Heti többször fél órát foglalkozik a befektetésekkel. Naponta szán időt a gazdasági hírek böngészésére, kedvező ajánlatok felkutatására.

 

Magadra ismersz?3. A „profi” (min. bruttó 300 000 Ft jövedelem, legalább 2 millió Ft megtakarítás)

– Ő is a biztonságot keresi, de zavarja az alacsony banki betéti kamat. Kockázatosabb befektetések is érdekelhetik.

– Diverzifikál, azaz egyszerre több termékbe fektet be, csökkentve saját kockázatát. Rendszerint van saját pénzügyi vagy befektetési tanácsadója. Interneten és baráti körben is érdeklődik, mielőtt döntést hoz.

– Ha válság idején is hajlamos kockázatosabb termékekbe fektetni, többnyire megtakarításai harmadát kockáztatja csupán.

 

Napi szinten nézi, figyeli befektetései teljesítményét, és döntéseket hoz. Van, hogy napi, heti szinten konzultál pénzügyi befektető ismerőseivel, pénzügyi tanácsadójával.

 

Tardos Gergely, az OTP Bank kutatási osztályának főosztályvezetője:

– A válság arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi törvények ma is működnek. A takarékosság igenis fontos, és végig kell számolni, hogy ki, mekkora hitelt bír el, ki, mekkora lakást, autót tud venni. Sok háztartás le is vonta a megfelelő következtetést, de a korábban felvett hitelek miatt alapvetően kevesebb náluk a megtakarítás, még akkor is, ha a szándék megvolna rá. Hosszú távon azonban optimistán látom a helyzetet: jelenleg kimutatható, hogy bár a jövedelmek már bővülnek, és a legtöbb háztartásban már úgy érzik, túl vannak a nehezén, a lakossági fogyasztás még mindig csökken. Magyarul, az emberek akkor is próbálnak takarékoskodni, ha úgy érzik, már jobb a helyzet. Ha megmarad ez az egészséges hozzáállás, akkor szerintem idén és jövőre már képesek lesznek bővíteni meglévő vagyonukat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top