Aktuális

Ilyen, amikor egy futballklubnak női igazgatója van

A foci és a nők kapcsolata mindig rejtélyes. De mi van akkor, amikor kiderül, hogy Magyarország jelenleg legparádésabb sikereit produkáló klubjának, a Paksnak női igazgatója van? Az, hogy ez csak nekünk új.
 Ilyen, amikor egy futballklubnak női igazgatója van
Celeb-cv – Dr. Zacher Gábor

A pasink évekig tartó hűvös közöny után megint magyar bajnoki focimeccset néz, visítva tapad a képernyőre. Nem érti, hogy nem vagyunk képesek felfogni, mekkora bravúr már, hogy a Paks, amely öt éve jutott fel az első osztályba, most szorosan megközelítve az NB I-es aranyérmest, már európai kupában indulhat. Épp ásítanánk, amikor odaveti, hogy nem mellesleg „a góré nő, és a Paks összeteheti a két kezét, olyan. A Paksot jegyzik, érted?”. Nosza, több se kell, erre rámegyünk. Balog Judit ügyvezető igazgatót persze éppen a bajnokesélyessel zajló meccs kellős közepén próbáljuk utolérni. Jókedvű nő, aki nem is érti, mi lehet még érdekes ebben másoknak, neki hosszú évek óta természetes közege ez. És meccsnapon tilos zavarni. Még szép.

Egy szép paksi akció után
Egy szép paksi akció után

Mikor elvállalta ezt a munkát, volt fogalma arról, hogy mit jelent például a gyepszellőztetés, a felülvetés vagy a tétlen les?

Természetes, hogy egy új munkahelyen, új körülmények között sok mindent gyorsan meg kell tanulnia az embernek, amiket a főiskolákon, egyetemen nem tanítottak (a tétlen les nem ez a kategória volt), és van olyan tudás, amelyet csak tapasztalatok útján szerezhetünk meg.

Ha jól tudom, rádiózott előtte. Hogyan jött A munkából B munka?

Tizenegy éve vagyok az anyaegyesületnek, a Paksi Sportegyesületnek az ügyvezető igazgatója, és öt éve (a megalapítása óta) a Paksi FC ügyvezetője Haraszti Zsolttal együtt. A rádiózás nem előtte volt, hanem közben, hobbiszinten, kikapcsolódásként. Azonban egy éve már a heti egy esti beszélgetős műsor is soknak bizonyult, ezért nem folytattam tovább.

Tudom, hogy az agyára mennek a kérdéssel, miként lehet nőként érvényesülni, egyáltalán: levegőhöz jutni egy ilyen férfias pályán, de biztosan voltak helyzetek, amikor bizonyítania kellett. Szóval mekkora munka ilyen miliőben nőként tekintélyre szert tenni?

Bárhol, bármilyen területen is dolgozik az ember, folyamatosan bizonyítania kell, ebben a labdarúgás sem kivétel. Nőnek maradni, egyúttal vezetőnek lenni nem egyszerű, de igyekszem megtartani az egyensúlyt. Az viszont biztos, hogy azokon a helyeken, ahol ritka a női vezető, ott egy nőnek kétszer annyit kell letennie az asztalra, mint egy férfinak. Hogy Pakson női vezető is van, az jó ideje nem tűnik már fel senkinek ebben a közegben, mindenhol partnerként tekintenek rám.

Legendásan szigorú és nagyon tudatos, következetes vezető – ennek megyeszerte, sőt távolabb is híre van. Alapból ilyen, vagy inkább a pozíciója követeli meg? Esetleg néha túlkompenzál?

A családomból és a sportból is hoztam magammal a fegyelmet, következetességet, amelyet persze a munka is megkövetel. Egy vezetőnek mindig tudatosnak és következetesnek kell lennie, hiszen egy kiszámíthatatlan, hangulatfüggő vezetőhöz a kollégái sem tudnak igazodni. Mindez nem jelenti azt, hogy nem jó hangulatban végezzük a feladatunkat, ami mindig az első, utána jöhet bármi más.

Mit szólt a családja, amikor elvállalta ezt a munkát?

A családomban kettősség volt ezzel kapcsolatban: egyrészt nagyon büszkék voltak rám, másrészt féltettek a feladat nagyságától, a közegtől. De bíztak bennem, és a mai napig is mindenben mellettem állnak és támogatnak. Nélkülük, a stabil családi háttér nélkül nem tudnám csinálni.

Őszintén: abban, hogy a Paksnak ilyen hihetetlen, példa nélküli sikerei vannak, mekkora szerepe van önnek? 

Őszintén: egy férfitől is megkérdezné ezt? Ez csapatmunka. Mindenkinek, a pályamunkástól a szertároson, a játékosokon, az edzőkön keresztül a vezetőkig megvan a feladata, amit legjobb tudása és tehetsége szerint végez. Fontos, hogy mindannyian egy irányba húzzuk a szekeret.

Apukám mesélte, hogy ebben a ligában a Paks az egyetlen csapat, amelyik nem foglalkoztat külföldi játékost, és hogy ez mekkora dolog itthon. Ennek mi az oka?

A Paksi FC tudatosan járja azt az utat, hogy csak magyar játékosokat foglalkoztat, sőt a csapat jelentős százaléka Tolna megyei vagy paksi. Az elmúlt öt év alatt sokan, szám szerint nyolcan a saját utánpótlásunkból kerültek fel a nagycsapathoz, ami minősíti a klubban folyó tudatos utánpótlás-nevelést és -képzést egyaránt. A gyerekeknek szükségük van példaképekre és arra a motivációra, hogy ha ők is elvégzik a megfelelő edzésmunkát, akkor bekerülhetnek az NB I-es csapatba.

Minden meccsre kimegy? És milyen szurkoló: visszafogott, hangos, feszült?

Az elmúlt öt évben egyetlen bajnoki meccs volt, amelyen nem vettem részt, épp külföldön tartózkodtam. Nem volt jó érzés, ötpercenként a telefonomat néztem, és vártam a híreket. De a mérkőzéseken a vezető nem szurkoló.

Ligakupa-döntőn
Ligakupa-döntőn

Ügyvezető igazgatóként nemcsak a futballszakosztályért felel – ettől függetlenül a foci a szerelme, vagy más sportok közelebb állnak szívéhez?

Egyáltalán: a sport nagy szerelem. Vallom, hogy teljesen mindegy, mit, de valamit sportoljanak az emberek. A Paksi Sportegyesületben működő hat szakosztályban mindenki találhat kedvére, habitusára, testalkatára valót.

Nyugdíjas állás ez? El tudja képzelni, hogy még évtizedekig dirigálja a Paksot?

Van ma valahol nyugdíjas állás? Szeretném, ha a Paksi FC hosszú-hosszú évekig sikeresen működne, és meghatározó tagja lenne az NB I-es bajnokságnak.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top