Aktuális

A nő vásárol, a férfi keres?

A nő vagy a férfi az, aki a családi kasszát rendben tartja? Más felel-e a pénzügyekért a családban, amióta a nők is a férfiakhoz hasonló pozíciókban helyezkednek el, és visznek haza jövedelmet? És ki az, aki a legfontosabb pénzügyi döntéseket meghozza a családban?

A nő vásárol, a férfi keres? Több beleszólás
Számos kutatás bizonyítja, hogy a nők egyre jobban beleszólnak a család, a háztartás pénzügyeibe. Sokszor ők azok, akik a hónap elején a befolyt összeget osztják-szorozzák, és felmérik, mire mennyit költhet a család az adott hónapban. Igaz, a nők igyekeznek mind a vásárlás, mind a befektetések során körültekintően eljárni, tájékozódnak a lehetséges kedvezményekről; pénzügyi ismereteikben nem bíznak, sokszor a férj, az apa az, akitől tanácsot kérnek. Egy amerikai tanulmány szerint egyharmadával nőtt a nők részvétele a családi kassza kezelésében az elmúlt évtizedhez képest.

Kata, 43
„A férjem jóval többet keres nálam. Nem mondom, hogy rosszul élünk, de odafigyelünk arra, mikor mire költünk, csak kétévente megyünk nyaralni. Még az édesanyámtól tanultam meg beosztani a pénzt, aki egyedül nevelt engem és két testvéremet. Sokak számára túlzásnak tűnik, de mindennap papírra vetette, mire mennyit költött, és erre minket, a gyerekeit is megtanította. Én is így vezetem a családi kasszát. Beosztok, félreteszek, a férjem pedig abban segít, hogy a kisebb-nagyobb megtakarításainkat jól fialtassuk. Valahogy neki erre jobban rááll az agya. Én megmondom, mire van szükség, ő pedig megmondja, hogyan lesz a kevésből egy kicsit több. Ez a mi háztartásunkban jól működik így.  A bankba is együtt megyünk. Bevallom, néha az az érzésem, hogy engem nőként nem vesznek annyira komolyan, ha odaállítok egy nagyobb összeggel, és azt mondom, szeretnék vele valamit kezdeni. Matekból sosem voltam jó, és az ajánlatok kisbetűs részét sem mindig értem tisztán, de erre ott a férjem, aki átlátja a dolgokat.
Érdekes módon, ha vásárolni kell, és azt a lehető legkevesebb pénzből megoldani, abban én vagyok a »jobb«. Azonnal észreveszem, hol olcsóbb egy áru, és nem tudnak átverni az akciónak tűnő, valójában sokszor csak mézesmadzagként elhúzott ajánlatokkal.”

A nő vásárol, a férfi keres? A nők kevésbé magabiztosak
Ha pénzügyi döntésekről van szó, a nők 95%-a valamilyen módon érintett a döntésben – mondta ki egy másik amerikai tanulmány, és meglepő módon egynegyedük az elsődleges döntéshozó szerepét is vállalja. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy az önbizalom a pénzügyek terén nőtt volna bennük. Sőt. Az elmúlt évek gazdasági válsága csak elmélyítette bizalmatlanságukat, és csökkentette önbizalmukat gazdasági kérdésekben is. Ennek egyesek szerint az az oka, hogy a változó pénzügyi helyzetben viszonylag kevés az olyan információ, ami kifejezetten azért születik, hogy gazdasági tudást adjon, és segítsen eligazodni a pénzügyek területén. Mondhatjuk azt is, hogy a nők pénzügyi magabiztosságát megrázta a válság – nyilatkozta Joan Cleveland, egy amerikai pénzügyi szolgáltató cég alelnöke. Tíz nőből hat még mindig inkább a családjára vagy a barátaira hagyatkozik, bár egyre többen ébrednek rá arra, hogy hosszú távú céljaik elérését egy jól átgondolt pénzügyi terv nagyban elősegíti..

Hasznos bankszámlakivonat
Ma már a legtöbben rendelkezünk bankszámlával, és minden hónapban meg is kapjuk azt a levelet, amely a folyószámlán történő pénzmozgásokról szól. A bankszámlakivonatot sokan olvasatlanul dobják ki, pedig tanulmányozása segít a családi költségvetés készítésében, de hasznos azért is, mert itt ellenőrizhetjük, hogy minden a várakozásaink szerint történt-e. Ha például csoportos beszedési megbízást adtunk, akkor ellenőrizhetjük, hogy valóban azt az összeget emelte le a szolgáltató a számlánkról, amit vártunk. Megérkezett-e a várt összeg (ösztöndíj, diákhitel, munkabér)? Teljesítették-e az átutalásokat, azaz megbízásunk szerint kifizették-e tartozásainkat? A bankszámlakivonatot célszerű több évig is eltenni, hiszen ezzel tudjuk igazolni a kifizetéseinket. Ugyan a bankszámlakivonatok pénzintézetenként különbözőek lehetnek, mindegyiknek ugyanazokat az információkat kell tartalmaznia. Megtaláljuk, hogy a milyen pénzforgalmat regisztrált a bank a számlánkon (mikor és mekkora összeg érkezett a számlánkra, mikor és mennyi kifizetést teljesített róla a bank). Megjelenik a kivonaton, ha az adott időszakban használtuk a bankkártyát, készpénzt vettünk vele fel vagy vásároltunk. Nagyon fontos ellenőrizni, hogy valóban az általunk elköltött összegek kerültek-e levonásra. Ehhez célszerű megőrizni a kártyával történő vásárláskor kapott ellenőrző bizonylatokat is.

 

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top