Aktuális

Rögzítették a frank árfolyamát, de indul a lakásárverezés

Itt a mentőcsomag: a kormány hétfő délután bejelentette, hogyan akarnak segíteni a devizahitelük miatt nehéz helyzetbe került embereken. Kattints, és olvasd el összefoglalónkat az intézkedésekről!
Megoldódhat a devizahitelesek helyzete
Mi a helyzet nyugdíjügyben?

Orbán Viktor miniszterelnök, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közös hétfői sajtótájékoztatójukon jelentették be a devizahiteleseket segítő csomagot. Összeszedtük, milyen intézkedések lesznek:

1.    Rögzített árfolyamok: 2014. december 31-éig a frankhitelesek 180 forintos, rögzített árfolyamon törleszthetik a tartozásukat. Az euró árfolyamát 250, a japán jenét pedig 200 forinton rögzítették.  A hitelfelvevők önkéntesen dönthetnek arról, hogy akarnak-e élni a lehetőséggel.

2.    Fizetésképtelen hitelesek: Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé a jelzálogpiac élénkülését és az érintett családok védelmét. Először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

Megoldódhat a devizahitelesek helyzete3.    Hogyan tovább, bajbajutottak?: A kormány létrehozza a Nemzeti Eszközkezelőt, amely két módon segíthet azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Elindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét.

4.    Euróalapú hitel: Újra vehetnek fel  euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket, és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét.

5.    Lakásváltás: Otthonvédelmi kamattámogatást vezet be a kormány, amit olyanok vehetnek igénybe, akik nagyobb lakásból kisebbe költöznek, hogy törleszteni tudják adósságukat. A kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kapnak legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint az államnak ez a megállapodás megközelítőleg 1,5 milliárd forintos költséget jelent. Ugyanakkor a bankadó 2012 utáni eltörléséről egyelőre nem sikerült megállapodni a Bankszövetséggel.

Érvek, ellenérvek és buktatók! Keresd kedden Ács Gábor gazdasági szakértő elemzését a kormány öt pontjáról a Nők Lapja Cafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top