Aktuális

Behódol-e a cukor és a leveskocka?

Még nincs is hatályban, de a hamburgeradó már sokaknál kiverte a biztosítékot. Beindult a levesporlobbi, és persze az egészséges ételek elkötelezett hívői is kiállnak a saját igazuk mellett. Jelentés a frontvonal mellől.
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

Nagyjából annyi biztos, hogy az egészségtelen élelmiszerekre különadót készül kivetni a kormány. Pontosabban az országgyűlés tárgyal egy ilyen javaslatot, az viszont, hogy pontosan mely termékek ára nő majd az extra sarc miatt, még igencsak képlékeny. Az elmúlt három munkanap pontosan háromszor változott a helyzet, kormánypárti képviselők egyéni módosító javaslatokat nyújtottak be a témában a parlamentben. A jelenlegi helyzet tehát a kedd esti állapotot tükrözi, s könnyen lehet, hogy szerdára újra változik. Biztosat természetesen akkor lehet majd mondani, ha a nagy ötletbörze zárásaként a parlament elfogadja az új törvényt.

Nincs többé chips a tévé előtt

Behódol-e a cukor és a leveskocka?A hamburgeradó kifejezést már tavaly bedobták a köztudatba, s nagyjából annyit lehetett tudni róla, hogy mindent drágítanak, ami túl zsíros, sós vagy cukros. Amikor az elmúlt hetekben felpörögtek az események, a törvényjavaslatból kiderült, hogy új becenevet kell neki választani, mert a hambira épp nem vonatkozik majd az adó, melynek hivatalos neve népegészségügyi termékadó. Amikor kiderült, hogy a zsíros egészségtelen élelmiszerekre nem vonatkozik majd a különadó, rögtön elindult a spekuláció, hogy kinek érdekében kíméli például a húsipart a kormánypárt, de ezzel itt nem érdemes foglalkozni. A lényeg, hogy múlt pénteken két fideszes képviselő egyéni indítványként azt terjesztette a parlament elé, hogy idén szeptembertől vezessék be az új adót, s az öt termékcsoportra vonatkozzon. Ezek a következők: egyrészt, a cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó italok esetében literenként 5 forint lehet az adó. Az energiaitalnak becézett koffeinbombáknál 250 forint lesz a drágulás literenként, az előrecsomagolt sütikre kilónként 100, a sós snackekre 200, az ételízesítőkre pedig 500 forint különadó rakódna. Arról kapásból egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy a 20 milliárd forintra taksált plusz bevételt mire fordítják: szóba került az egészséges életmódra nevelés, meg az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése is, de úgy tűnik, ez ügyben sincs még végleges döntés.

Beindult a lobbi

Behódol-e a cukor és a leveskocka?Ez tehát még csak az alaphelyzet volt, kissé pikírten azt is mondhatnánk, hogy a hétvégén beindította a rakétákat az ételízesítő-lobbi. Hétfőn ugyanis egy másik képviselő olyan módosítót nyújtott be, hogy mentesüljenek az ételízesítők az adó alól, de fizessenek a levesporok. Ez a módosító – ha elfogadná a parlament – kitolná a kivetés kezdő időpontját is az eredeti javaslatban tervezett szeptemberről jövő januárra. Mire a képviselők elgondolkodhattak volna azon, hogy ételízesítő vagy levespor, kedden egy újabb képviselő újabb módosítóval rukkolt elő. Ez a kakaóporokat és italokat mentesítené azon indoklással, hogy ezekben sok a vitamin, sok gyerek issza őket, mégse kéne őket terhelni, meg a tejágazatot ellehetetleníteni. Nagyjából itt tartunk most, de közben voltak még nyilatkozatok arról is, hogy célszerű lenne a nagyon káros transzzsírsavakat is valahogy megadóztatni. Nem tudni tehát, hogy mi lesz a dolog kifutása, még mindig ül a parlamentben több mint kétszáz kormánypárti képviselő, aki nem adott be módosítót a kérdésben. Kedd este épp úgy tűnik, hogy olcsóbb lesz a light kóla a simánál, de szerdára lehet, hogy már nem így lesz. Érdemes most már megvárni, míg megszületik a végleges döntés a parlamentben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top