Aktuális

Ne ijedj meg az online állásinterjútól!

A külföldi munkához vezető út egyik állomása az állásinterjú, amit egyre többen online bonyolítanak le. A szakértő elmagyarázza, mi mindenre kell figyelnünk, ha webkamerán keresztül kell bemutatkoznunk.
Mosolyogni tessék!
Mosolyogni tessék!

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy külföldi cég online videobeszélgetés keretében tartja meg az állásinterjút. Mielőtt azonban a webkamera elé ülnénk, érdemes felkészülni az internetes interjúszituációk sajátosságaiból.

Külföldi állásra pályázva jobb, ha már az elején felkészülünk rá, hogy a felvételi beszélgetés első fordulója valószínűleg interneten keresztül, videointerjú formájában fog történni. Könnyűnek tűnhet, főleg ha a mindennapi életben már rutinosnak érezzük magunkat, amikor a barátainkkal órákon át webkamerán keresztül csevegünk. Nem árt azonban odafigyelni, ha mindezen az állásunk múlik, ugyanis egy ilyen interjú számtalan buktatót rejt magában.

Gerlei Béla karrier-tanácsadó, a Karrier Intézet igazgatója szerint oda kell figyelni arra, hogy annak ellenére, hogy látjuk a másikat, lehet egy kis időbeli csúszás. Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy a világ másik felén ülő interjúztató, illetve az interjúalany rögtön tud reagálni arra, ami a beszélgetés során elhangzik.

A szakértő szerint érdemes jól megválogatni azt is, hogy milyen környezetben készül a videós interjú. Természetesen ugyanúgy fel kell öltözni hozzá, mintha élő interjú lenne, és gesztikulálni is lehet, a kulturális sajátosságokat figyelembe véve. Fontos, hogy jó minőségű kamerát használjunk, különben egyes mozdulatok elveszhetnek, kimaradhatnak – hívja fel a figyelmet a karrier-tanácsadó.

Felvétel, élesben

Ha épp állást keresel, kattints ide!

Ha épp állást keresel,
kattints ide!

Nem kell ahhoz profi videósnak lenni, hogy tudjuk, egy jó kamerabeállítás meghatározó lehet videós szereplésünk egésze szempontjából. Gerlei Béla szerint tipikus hiba, hogy online állásinterjú közben a monitorba nézünk, mert ott látjuk az interjúztató arcát, a kamera azonban máshol van. Ez azt eredményezi, hogy beszéd közben nem nézünk a másik szemébe, és ez meglehetősen rossz hatást kelt, még akkor is, ha tudjuk, hogy a webkamera így működik. Próbáljunk az állásinterjú során tudatosan a kamerába beszélni.

Érdemes erre gyakorlással felkészülni, barátokkal eljátszani egy interjút és felvenni. Az ilyen próbabeszélgetés után kielemezhetjük a zavaró testbeszédet, mesterkélt manírokat. Az „élő” interjúhoz hasonlóan itt is törekedjünk a következetes üzenetre. A beszélgetés előtt győződjünk meg róla, hogy külső megjelenésünk, hozzáállásunk és válaszadási stílusunk megerősíti-e azt az üzenetet, amelyet közvetíteni akarunk.

Ne feledjük, hogy interjúztatónkat alapvetően három dologról kell meggyőznünk:

– arról, hogy képesek vagyunk elvégezni a munkát,

– be tudunk illeszkedni a munkakörnyezetbe,

– akarjuk az adott pozíciót.

Gyakorlat teszi a mestert

Lazábbnak és magabiztosabbnak fog hatni viselkedésünk a kamera előtt, ha az internetes állásinterjút megelőzően végigvesszük azokat a várható kérdéseket, amelyek általánosságban, illetve a munka technikai részével kapcsolatban felmerülhetnek.

Ha erősségeinkről kérdeznek, hihetőbb és kevésbé önfényező választ adhatunk, ha mondatunkat úgy kezdjük: „A menedzserem/ügyfelem/kollégám szerint…” Minden esetben hozzunk fel példákat arra, hogy ezekből az erősségekből hogyan lettek konkrét eredmények.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top