Aktuális

Kevés pénzt is érdemes megtakarítani

Legtöbben havonta 5-10 ezer forintot is elköltünk olyan felesleges dolgokra, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Ha csak ezeket a felesleges kiadásokat megszüntetjük, már abból is komoly megtakarítás keletkezhet

Kevés pénzt is érdemes megtakarítaniHa hosszú távon és rendszeresen teszünk félre, akkor kis összegekből is meglepően sok pénzt gyűjthetünk össze. Már jövedelmünk 5-6 százalékát is érdemes félretennünk, és meglepő, de ez az összeg általában nem is hiányzik a havi bevételünkből – emelte ki Radics Rita, a CIB Bank szakértője.

Hány évesen és mennyivel kezdjük el?

A megtakarítást akár már tinédzserként elkezdhetjük, az évek múltával pedig a megtakarítás mértéke és az ezzel járó felelősség is egyre nagyobb. Megtakarítási lehetőségeink és céljaink a rendelkezésre álló jövedelmünk mellett nagyban függnek aktuális élethelyzetünktől (tanulás, családalapítás, nyugdíjas évek) is. A pénzzel, megtakarítással kapcsolatos döntések részét képezik mindennapjainknak, és végigkísérik életünket. Céljaink eléréséhez érdemes rendszeresen megtakarítanunk. Sőt, a nyugdíjcélú elő-takarékosságot sem túl korai már fiatalon megfontolni és elkezdeni.

 Életszakasz  Aktivitás Az egyes életciklusokhoz kapcsolódó tipikus pénzügyi termékek
14–18  Középiskola  Junior számla
18–22  Felsőfokú tanulmányok Betétlekötés, megtakarítási (betét)számla, rövid lejáratú állampapírok
22–25 Elhelyezkedés, felkészülés családalapításra Nem bankszámla alapú megtakarítási lehetőségek
(befektetési alap, kötvények, állampapírok)
25–35 Családalapítás Önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár
35–45 Az életpálya csúcsa Befektetéssel kombinált biztosítások, részvények
45–62 Nyugdíj-előtakarékosság Speciális nyugdíj-előtakarékossági termékek
(Pl. NYESZ – Nyugdíj-előtakarékossági Számla)
62+  Nyugdíjas évek Alacsony kockázatú megtakarítások
(bankbetét, állampapírok, illetve ezekbe fektető befektetési alapok)

Mielőtt takarékoskodni kezdünk, mindig gondoljuk végig, hogy mekkora összeget tudunk nélkülözni. Fontoljuk meg, hogy milyen gyakorisággal tudunk félretenni, és legyen világos elképzelésünk, hogy milyen célból takarékoskodunk, hiszen ezzel a céllal a szemünk előtt sokkal könnyebb lemondani más kiadásokról – ráadásul a megtakarítás célja általában meghatározza azt is, milyen befektetési formát érdemes választanunk.

A takarékoskodás megkezdése előtt érdemes „házi” költségvetést készítenünk, amiben rendszeresen feljegyezzük bevételeinket, kiadásainkat. Az így elkészülő „kimutatás” alapján naprakész információink lesz általános anyagi helyzetünkről, és látni fogjuk, hogy havi bevételeinkből kifizetett kiadásainkat követően milyen összeget tudunk félretenni például utazásra, autóra, lakásra.

Ehhez nyújt segítséget az alábbi táblázat: 

Bevételek Kiadások
Munkabér, fizetés (nyugdíj, ösztöndíj, zsebpénz) Lakbér, hiteltörlesztés
Társadalmi juttatások (családi pótlék, gyes, gyed) Állandó kiadások – rezsiköltségek 
(víz, gáz, áram, fűtés, telefon, kábeltévé, internet, biztosítás stb.)
Egyéb jövedelmek 
(lakáskiadásból származó bérleti díj, különmunka, jutalom, bónusz, kamatjövedelem, osztalék stb.) Megélhetéshez kapcsolódó változó kiadások
 (étkezés-élelmiszer, öltözködés, szórakozás, utazás, sport stb.)

Ha a végeredmény azt mutatja, hogy a bevételeink meghaladják a kiadásainkat, akkor azt az összeget máris félretehetjük. Ha esetleg a kiadási oldal mégis nagyobb, akkor könnyebb lesz kiválasztani, hogy melyik kiadási tételről mondjunk le.

Milyen megtakarítási formát válasszunk?

A magyarországi bankok számos olyan terméket, programot kínálnak, amelyek kifejezetten ezeket a rendszeres, kis összegű megtakarításokat hivatottak támogatni például takarékszámlák, rendszeres befektetési programok formájában. Ezen túl – amennyiben már nagyobb összeget gyűjtöttünk össze – lehetőségünk van állampapírokat, befektetési alapok jegyeit, kötvényeket vásárolni, hosszú távon pedig speciális megtakarítási termékek segítik vagyonunk gyarapodását (tartós befektetési számla, nyugdíj-előtakarékossági számla, életbiztosítások).

Például:
o    A család teljes bevétele: 320 000 Ft
o    A család teljes kiadása: 307 000 Ft
o    Megtakarítható összeg: 13 000 Ft
o    Megtakarítás célja: Egzotikus utazás a családdal
o    Javasolt megtakarítás: rendszeres, kis összegű megtakarítási termék (takarékszámla, rendszeres befektetési program)

Számokban:

§    havonta 13 000 Ft megtakarítás;
§    6 év alatt akár több mint 1 millió forintot gyűjthetünk össze.

Egy háztartásban gondolni kell a váratlan kiadásokra is, mint például elromlik a mosógép vagy a hűtő, ilyenkor jól jöhet a félretett pénz. Éppen ezért mindig legyen 2-3 havi jövedelmünknek megfelelő félretett pénzünk, melyből ezeket, ha kell, finanszírozni tudjuk – tanácsolta a szakember.

Hihetetlenül jó érzés a saját megtakarításunkból valóra váltani az álmunkat. Ezek a személyes sikerek adnak ösztönzést a további takarékoskodáshoz.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top