Kényes kérdések
Szponzorált tartalom

Ha viszket odalent, nem feltétlenül a pasid lépett félre

Tényleg csak a 100% pamutból készült fehérnemű ad biztonságot, ha el akarjuk kerülni a hüvelygombát? Örökre búcsút kell intenünk a tangának? Mennyi áldozatot ér meg az intim higiénia? Orvosok véleményét kérdeztük a minden nőt érintő kérdésekről.

Szinte nincs olyan nő, akit legalább egyszer ne szedett volna össze hüvelygombát élete során, még akkor is, ha nem tud, vagy inkább nem akar tudni róla. Ne essen azonnal kétségbe, ha viszketést tapasztal!

Mi okozza a viszketést?

A hüvelyi viszketést rengeteg dolog okozhatja, és nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. A legtöbben kétségbeesnek, hogy fertőző nemi betegségről lehet szó, és rögtön a partnerüket kezdik gyanúsítani. Pedig az esetek nagy százalékában ez indokolatlan.

Dr. Tolnay Lajos, a Szent Rókus Kórház nőgyógyásza, illetve dr. Tisza Tímea, a Belvárosi Orvosi Centrum nemigyógyásza segített tisztázni a tévhiteket. Először is különbséget kell tenni a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis között.

A hüvelygombát nem elkapjuk, a gombák természetesen is jelen vannak a hüvelyben. Gyulladás akkor lesz belőlük, ha a hüvelyflóra nem megfelelő, és a gombák elszaporodnak, telepeket alkotva. Ez fehér színű, túrószerű folyással jár.
A bakteriális vaginózist is a hüvely savegyensúlyának felborulása okozza. Ha a hüvelyflóra megsérül, úgymond a „védőháló” megszűnik, és elterjednek a baktériumok, halszagú, általában szürkés folyást okozva. Egyik betegség sem terjed szexuális úton, sem az együttlétek gyakoriságától, sem a partnerek számától nem függ a kialakulásuk esélye.

Veszélyt jelent a nyilvános uszoda?

Mindkét betegség szempontjából a vízben lévő klór jelent veszélyt, az ugyanis károsítja a hüvely természetes flóráját, jó terepet teremtve ezzel a gombáknak és baktériumoknak. Magát a betegséget viszont nem a vízből kapjuk el, ez mindössze városi legenda. Annál is kialakulhat hüvelygomba, aki egyáltalán nem jár fürdőbe.

Betegséget okozhat a nem megfelelő fehérnemű?

A nőgyógyászok többsége mindenkinek elmondja, hogy fehér színű, 100% pamut bugyit kellene hordani 90 fokon mosva, hogy bebiztosítsuk magunkat a hüvelygomba ellen. De tényleg ennyire fontos ez?

Dr. Tolnay Lajos szerint a 90 fokon történő mosás nem, a fehérnemű anyaga viszont nagyon is lényeges. A műszálas és elasztánt tartalmazó anyagok nem szívják fel a nedvességet, ezért olyan párás környezet alakul ki a fehérnemű alatt, ahol a gombák könnyedén megtelepednek. Ugyanez történhet akkor, ha úgy rakjuk el a fehérneműt a fiókba, hogy nem teljesen száraz. A legjobb persze szabad levegőn, napon szárítani ezeket, de ha erre nincs lehetőség, akkor szárítógép használatát vagy legalább olyan helyiségben történő szárítást javasol az orvos, ahol jár a levegő.

Az is fontos, hogy fürdés vagy uszodalátogatás, strandolás után teljesen szárazra törölközés után öltözzünk csak fel, illetve minél rövidebb ideig maradjunk vizes fürdőruhában.

A pamutból készült tanga is ördögtől való?

Sajnos a válasz egyértelműen igen. Dr. Tisza Tímea elmondta, hogy a probléma a hüvely és a végbélnyílás között lévő mindössze 3-4 centis távolság. A tanga, mivel közvetlenül érintkezik a végbélnyílással, kiválóan „szállítja” a baktériumokat a végbél és a hüvely között. A hüvelyflóra és a bélflóra egyensúlya amúgy is összefügg, a tanga viselésével pedig folyamatos fertőzésben tudjuk tartani mindkettőt.

Ami többet árt, mint használ

Hiába gondoljuk, hogy az intim higiénia majd megakadályozza a gombák és baktériumok elterjedését, a gyakori szappanozással pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk: a szappan lúgossága felborítja a hüvely savegyensúlyát, jó táptalajt teremtve ezzel a kórokozóknak.

Az sem mindegy, hogy milyen betétet használunk menstruáció idején, ebből is csak a pamut a jó. Ami műanyagot tartalmaz, hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű.

Dr. Tisza hozzátette, hogy az antibiotikum és fogamzásgátló szedésével is vigyázni kell, egyik sincs jó hatással a hüvelyflórára, és mindkettő jócskán megnöveli a hüvelygomba és bakteriális vaginózis kialakulásának esélyét.

Otthoni praktikák vagy orvos?

A nőgyógyász szerint néhány generációval ezelőtt jóval kevesebben fordultak orvoshoz hüvelygombával, és ez az intim higiéniára való nevelésnek volt köszönhető. Szüleink még tudták, hogy ha meg akarják előzni a betegségeket, 100%-os pamutból készült fehérneműt kell hordaniuk, és kerülniük a vizes fehérneműben, fürdőruhában való ücsörgést. A házi praktikákkal viszont érdemes vigyázni, némelyik interneten fellelhető tanács kifejezetten ártalmas lehet. Akinek visszatérő hüvelygombája van, és már biztosan felismeri a tüneteket, kezelheti a problémát patikai készítményekkel, de ha először fordul elő ilyen, jobb, ha orvos diagnosztizál.

Szponzorált tartalom. Támogatta a Canesten termékcsalád.

L.HU.COM.CC.25.02.2019.1885

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top