nlc.hu
Kényes kérdések

Intim probléma: a bakteriális hüvelyfertőzés

A leggyakoribb intim probléma a bakteriális hüvelyfertőzés – Te tudod, mi áll a hátterében? (x)

Milyen okai lehetnek és hogyan alakul ki a bakteriális hüvelyfertőzés? Mindent elmondunk, amit a fertőzésről tudni érdemes!

A bakteriális hüvelyfertőzést az okozza, hogy felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet biztosító Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd. Ilyen körülmények között könnyen elszaporodnak olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben.

Mitől borul fel az egyensúly?

  • A hüvelyflóra leggyakrabban antibiotikum szedését követően borul fel, hiszen az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így elpusztítja a normál flóra részét képező, és annak védelmét biztosító Lactobacillusokat, azaz tejsavbaktériumokat is.
  • Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből.
  • A bakteriális vaginózis kialakulásában, illetve rendszeres visszatérésében még számos jól ismert körülmény játszhat szerepet. Ilyen például a stressz vagy ha a hüvely kémhatása megváltozik a menstruációs vér vagy az ondó lúgos kémhatása miatt.

Jellemző tünetei:

  • hüvelyfolyás, mely híg és bőséges,
  • fehéres-szürkés színű,
  • kellemetlen, halra emlékeztető szagú
Hüvelygondok és a bakteriális hüvelyfertőzés

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk?

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető. Ezt orvos tudja felírni. A tünetek addig is jól enyhíthetők tejsavat és glikogént tartalmazó, vény nélkül kapható készítményekkel, amik segítik a jótékony baktériumok szaporodását és helyreállítják a normál hüvelyi környezetet. A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzés könnyen visszatérhet. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását.

Érdemes és ajánlott a hosszú távú megelőzésre is gondot fordítani, így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, hanem a szövődményeket, mint például a kismedencei gyulladást, , vagy terhesség idején jelentkező fertőzés esetén a koraszülés vagy a spontán vetélés kockázatát is mérsékelhetjük.

Gondoljunk a megelőzésre!

  • A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt arra, hogy intim ökoszisztémánk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.
  • A helytelen mosdóhasználat is okozhat bonyodalmakat, ezért erre is érdemes kiemelten figyelni. Jegyezzük meg: WC-használat előtt és után kézmosás, a helyes törlési irány pedig az elölről hátrafelé (azaz: hüvelybemenettől a végbél felé).
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel, nedves és illatosított törlőkendőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, ezért inkább kerüljük ezek használatát!
  • A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a sperma és a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolhatja, ezért az együttlétek során ajánlott az óvszerhasználat, valamint az 1-2 óránkénti tamponcsere is hasznos lehet. Figyeljünk oda, mert ez is kiválthat kellemetlen tüneteket!
  • A túlzott alkoholfogyasztás kedvezhet a baktériumok elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!
  • A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. A stressz hatására felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.
  • A nyári szezonra: úszás után első dolgunk legyen letusolni, majd átcserélni a vizes fürdőruhát szárazra.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20220530-95

 
(Nyitókép: Getty Images/ Juleta Martirosyan)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top