nlc.hu
Kert

Sztárok kertjei

Sztárok kertjei: Kylie Jenner tyúkot nevel, Liz Hurleynek tökéletes háttér saját halastava

Legyen szó egy óriási toszkán birtokról, vagy egy Los Angeles-i villáról, esetleg pár négyzetméterről New Yorkban, a hírességek kertjeiből bárki meríthet ihletet, főleg, ha az adott sztár nemcsak másra bízza a munkát, hanem maga is beáll kertészkedni, mert bizony ilyen is van.

Sting és Trudie Styler

Az énekes és a felesége egy olaszországi út után döntött úgy, hogy szeretnének ingatlant vásárolni Toszkánában, így került a tulajdonukba egy csodálatos birtok nem mesze Figline Valdarnótól. A villa sajnos elég rossz állapotban volt, amikor 1999-ben megvásárolták, hét évig tartottak a felújítási munkálatok, de megérte ennyi időt, pénzt és energiát belefektetni, és amellett, hogy szívesen várják a látogatókat, akik a birtokon található vendégházakban is megszállhatnak  – komoly gazdálkodás is folyik itt, van saját boruk, olívaolajuk, mézük, és többféle gyümölcsöt is termesztenek. 

Nigella Lawson

Az egyik legismertebb brit sztárszakács Instagram-oldalán görgetve főként az ételfotók dominálnak, de néha, nagy ritkán megoszt olyan képeket is, amelyek nem arról szólnak, hogy főzni és sütni támadjon kedvünk. Előfordult például, hogy a nagyon hangulatos kertjét mutatja meg, hogyan néz ki a hóesésben vagy ha sok fényfüzérrel díszíti fel. Saját állítása szerint amikor az időjárás engedi, megpróbál minél több időt kint tölteni, szívesen eszik a szabad levegőn, ha a lehetőségek adottak. 

Fotó: Nigella Lawson, Instagram

Fotó: Nigella Lawson, Instagram

Neil Patrick Harris

A színész férjével, David Burtkával és gyermekeikkel – főleg nyaranta – nagyon sok időt töltenek East Hampton-i házukban, amit még 2017-ben vettek. A vidéki otthonukhoz nagyon sok zöldfelület is tartozik, a házat csodálatos pázsit veszi körül, de jutott hely egy saját veteményeskertnek is, ahol maguknak termelhetnek zöldséget. David Burtka, akinek nagyapja kertészkedéssel foglalkozott, állítása szerint mindig is arról álmodott, hogy legyen saját kertje, szeretett volna önellátó lenni, és ez az álma meg is valósult.

Neil Patrick Harris

Fotó: Instagram

Michelle Obama

Mikor még ő volt a First Lady, Michelle Obama óriási projektbe vágott, szeretett volna egy óriási konyhakertet létrehozni a Fehér Ház mellett. Noha nem ő volt az első elnökfeleség, akinek volt saját veteményeskertje, de neki komoly tervei voltak vele. „Tudtam, hogy azt akarom, hogy ez a kert ne csak egy darab föld legyen, amelyen zöldség terem. Azt akartam, hogy ez a kert valami nagyobb lélegzetű terv első állomása legyen.(…) Azt akartam, hogy a Fehér Ház konyhakertje tankertként működjön, ahol az emberek saját tapasztalatokat szerezhetnek a földművelésről, ahol a gyerekek, akik talán soha életükben nem láttak még friss, élő zöldségnövényt, magokat vethessenek és palántázhassanak, láthassák és megkóstolhassák saját munkájuk gyümölcseit”idézte egyik cikkében a Gardenista az egykori First Ladyt, aki könyvet is írt a különleges kertről. Ugyan Michelle Obama már nem lakik a Fehér Házban, de a kertészkedés még mindig fontos szerepet tölt be az életében.

Martha Stewart

Ő volt az amerikai háziasszonyok példaképe, és ugyan vannak sötét foltok a múltjában, de brandje ezt is túlélte, még mindig sokan fordulnak hozzá háztartási tanácsokért. Oldalán külön menüpontot szentelt a kertészkedési tippeknek, és persze könyvet is írt már a témában. És elvileg tapasztalatokból nincs hiány, Martha Stewart imád kertészkedni. Amikor 2001-ben megvette bedfordi házát, szinte egy végtelen mezőség vette azt körül, és sokat dolgozott azon, hogy ez megváltozzon, elsőre egy veteményeskertet alakított ki, de persze ennél jóval több csodás szeglete van még a birtoknak. „Apám megtanított arra, hogy egy kevés is elég ahhoz, hogy elindulj, elég néhány mag és dugvány, és ha megfelelően gondoskodsz róluk, szépen teremnek majd.”

Minnie Driver

Miután eladta a otthonát, ahol 18 évig élt, a színésznő vett egy 1940-ben épült házat, ami ugyan nem volt akkora, mint a korábbi, de sokkal nagyobb kert tartozik hozzá, és ez mindenképpen egy pluszpont volt. A gondozott, de kissé unalmasnak ható pázsit helyett itt igazi dzsungel van, a szó jó értelmében. A képeket nézegetve nehéz megszámolni hányféle – fajta növény kapott itt helyet, de könnyű elképzelni, milyen kellemes lehet kiülni nyári estéken a hangulatos kis kerti pavilonba vagy az óriási fonott székbe kucorodni egy jó könyvvel. 

Kylie Jenner

Nem a kertészkedés az a hobbi, ami elsőre eszünkbe jutna a híresség nevének hallatán, pedig Los Angeles-i otthonának van olyan szeglete, amelyeket azért hozott létre, hogy ott majd kertészkedni tudjon, és hogy mire jutott, arról időnként természetesen az Instagram is posztol. Állítása szerint ő egyébként nem a járvány miatt kapott rá erre az elfoglaltságra, mindig is szeretett volna egy veteményeskertet. Persze a fiatal dollármilliárdos nem állt meg a zöldségtermesztésnél, lett egy tyúkólja is, amelynek tollas lakóiról szintén osztott meg videót.  

Julianne Moore

A színésznő Brian Sawyert a Sawyer/Berson építészeti és tájépítészeti cég egyik alapítóját kérte meg arra, hogy alakítsa át a New York-i otthonának hátsó udvarát zöldellő oázissá, és a végeredmény, amit az Architectural Digest mutatott be részletesebben – magáért beszél. A búja növényzettől szinte észre sem lehet venni, hogy egy kosárpalánk is megbújik a kerítés mellett, de a mesés, elvarázsolt kert különlegessége nem ez, hanem az ágakból készült installáció, amit Roderick Wolgamott Romero álmodott meg, és ami faházként funkcionál.

Elizabeth Hurley

A brit színésznő rendszeresen posztol képeket arról, ahogyan Herefordshire-ben található otthonának kertjében pózol, az alábbi képen például az itt található kis tavacska előtt állt modellt. Persze a kert nem csak erre való, még 2019-ben mesélt arról, hogy ugyan nem edz, de igyekszik nagyon aktív életet élni, és azt, hogy 50 év felett is nagyon jó formában van, annak köszönheti, hogy nagyon sokat kertészkedik, ha kell sövényt vág, ha kell motorosfűrészt ragad. Később arról is vallott, hogy amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozásokat vezettek be, még több időt töltött kint a szabadban, a kerti munkákkal foglalta le magát többek között. 

Elizabeth Hurley

Fotó: Instagram

-.-.-.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top