nlc.hu
Kert
Sziklakert saját kezűleg – tippek, trükkök

Sziklakert saját kezűleg – tippek, trükkök

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sziklakertet építeni és gondozni a kertészkedés egyik legérdekesebb és legszebb ága. Nem könnyű munka, de a végeredményt tekintve megéri fáradozni.

A sziklakertben változatos élőhelyekről származó, többé-kevésbé hasonló igényű növényeket tarthatunk együtt. Némelyek a havasokból vagy száraz, kopár középhegységekből származnak, mások pedig füves sztyeppéken, hideg sivatagokban vagy mediterrán hegyvidékeken tenyésznek.

Ahhoz, hogy a sziklakert tetszetős legyen, és megfelelő élőhelyet biztosítson a növények számára, gondosan kell megválasztanunk a helyet, előkészíteni a területet, majd megépíteni a sziklakertet. A magas hegyekből való növények érzékenyek a talaj túlzott felmelegedésére, ezt a nagyobb méretű kövek megakadályozzák. A perzselő napsütést nem tűrő növényeknek egy nagyobb kő árnyékában, vagy ha nagy a sziklakert, akkor annak árnyékos északi vagy keleti oldalán alakíthatunk ki megfelelő otthont.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök


Sziklakertet építenék »
Sziklakert gyomirtása »

Hová építsünk sziklakertet?

A célnak bármilyen talajú kert megfelel, de a laza, jó vízvezető képességű talaj a legelőnyösebb. A kötött, agyagos talajon ugyanis többletmunkát jelent a megfelelő drénágy, vízelvezető réteg elkészítése.
A lejtős területek általában tökéletesek egy sziklakert számára, különösen akkor, ha déli fekvésű lejtőnk van. A sziklakertágynak árnyékos területtel, északkal és délkelettel kell szembenéznie.
Kerüljük a fagyzugos, erősen szeles, huzatos helyeket.
A beültetésre szánt növényektől függően választhatunk nyílt, napos, illetve árnyas helyeket.
Egy sziklakert építése ideális megoldás a kellemetlen lejtők hasznosítására, ahol a fűnyírás vagy a talajkezelés nehézkes lenne.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

Válasszunk sziklát!

Jók a vulkanikus kőzetek, a gránit, a bazalt, az andezit, és az üledékes kőzetek is, a mészkő, a dolomit, kivéve, ha mészkerülő növények is lesznek a sziklakertben. A homokkő is megfelelő. A látvány szempontjából fontos, hogy a kövek színe egységes legyen. A legszebbek a természet által koptatott darabok. Apró kavicsokból nem lehet szép sziklakertet építeni, inkább nagyméretű köveket válasszunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a köveket meg kell tudnunk mozgatni, tehát azok, amiket két ember nem tud kényelmesen beépíteni, kerülendők. A kövek lehetnek különféle formájúak, szinte mindegyiket jól el lehet helyezni.
A lapos kövek eső idején segítenek a csapadékvíz elvezetésében a lejtős területeken, a szélesebb, nagyobb darabok pedig használhatók ülőfelületként.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

 

 Sziklakerttípusok

Lapos sziklakert – Ha nagyobb méretű, laposabb sziklákat illesztünk szorosan egymás mellé, és csak néhány centiméteres rést hagyunk közöttük, ide ültethetünk sziklahasadékban lakó növényeket.

Lépcsőzetes sziklakert – Ha megfelelő méretű lejtős terület és sok kő áll a rendelkezésünkre, építhetünk nagyméretű, lépcsőzetes sziklakertet, ahol az egyes teraszok sok helyet biztosítanak növényeink számára.

Sziklakerti ágyás – Kisebb kertekben ideális az emelt sziklakerti ágyás, mely 40–80 cm falmagasságú, szabályos vagy szabálytalan alapterületű ágy. Az emelt ágy fala lehet terméskő, de készíthetők szép emelt ágyak téglából és fából.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

Teknőkert – Ha egy emelt sziklakerti ágyásra való helyünk sincs a kertben, építhetünk teknőkertet. Az ilyen – apró termetű növényeket befogadó – kertecske alapja ideális esetben egy kőből készült nagyobb edény. Az ültetőközeget és a vízelvezető réteget a növények igényeinek figyelembevételével válasszuk meg. A teknőkert felszínének kialakításakor egy miniatűr természetes sziklafelszín létrehozására törekedjünk.

Sziklacsoport – Ha csak néhány nagyobb sziklát szeretnénk elhelyezni a kertben, akkor alakítsunk ki egy sziklacsoportot. A sziklákat süllyesszük a talajba, mintha azok kiálló szórványkövek lennének. A kövek környékét ültessük be olyan alacsonyabb évelő növényekkel, melyek nem igényelnek különösen jó vízáteresztő képességű talajt.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

 

A sziklakert építése – lépésről lépésre

Miután kijelöltük a sziklakert helyét, tisztítsuk meg a területet a gyomoktól, és alakítsuk ki a vízelvezető réteget. Legjobb, ha a helyről 30-40 cm mélységben eltávolítjuk a termőtalajt, majd ezt a felületet feltöltjük durva murvával, kőtörmelékkel. A legnagyobb ellenségek az évelő gyomnövények, ezek közül is leginkább az agresszívan terjedő tarackoló fajok.

A legfontosabb követelmény a sziklakert talajával szemben, amely lehet a saját kertünk talaja is, hogy jó vízelvezető képességű legyen. Ezért fele arányban apró murvát vagy durva szemű homokot kell az alapanyaghoz keverni. A keverék akkor megfelelően vízvezető, ha a rálocsolt víz azonnal keresztüljárja, nem ül meg a tetején.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

A sziklakertet a sziklákból és a laza talajkeverékből együtt állítsuk össze. A sziklák adják az alapot, melyek közeit a talajkeverékkel töltjük fel. Ne emeljünk földkupacot, amelyet teletűzdelünk gondosan megválasztott kövekkel, mert hamarosan megsüllyed. A sziklakert alapját alkotó sziklák lehetnek akár betontömbök is, senki sem látja őket. A hézagokat folyamatosan töltsük fel az előre elkészített talajkeverékkel, jól nyomkodjuk a földet a kövek közé.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

 

 Sziklakerti növények

Fontos, hogy a kő domináljon, ne a növény. A legkedvezőbb arány, ha a felület egyharmadát borítja a növényzet, a többi részt a sziklák és a köréjük tett murva foglalja el.

Sziklakertben jól mutatnak:
• a tűlevelű örökzöldek,
• a törpecserjék,
• a hagymás évelők,
• a törpe virágzó évelők,
• az egynyári növények.

Érdemes a formára is figyelmet fordítani:
• gömb alakú – Thuja occidentalis “Danica”,
• párnát alkotó – Pinus mugo var. pumilio,
• elterülő, talajtakaró – Juniperus communis “Repanda”,
• oszlopos – Juniperus communis “Sentinel”,
• színes levelűek – Juniperus squamata “Blue Star”.

Sziklakert saját kezűleg - tippek, trükkök

Tipp: Ha egy kő a szállítás vagy a sziklakertépítés során megsérül, a következő masszával segíthetünk rajta: tegyünk három rész agyagot egy rész joghurthoz, és keverjük addig, míg fogkrémállagú nem lesz. Vigyük fel az anyagot a sziklákra. A joghurt olyan enzimeket tartalmaz, melyek serkentik a zuzmók és mohák megtelepedését, növekedését a sziklakertünkben.

Forrás: Sziklakert – a sziklakert építése házilag – sziklakert építési anyagok »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top