Rozmaringos-burgonyás lepény kecskesajttal
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
• 1 dl tej
• 1 kávéskanál cukor
• 2,5 dkg friss élesztő
• 40 dkg liszt
• kb. 2 dl víz
• só
• 2 evőkanál olívaolaj + a lepény tetejére
• 4 nagyobb szem burgonya
• 1 ág friss rozmaring
• 10 dkg kecskesajt, morzsolva
A tésztához a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és körülbelül 10 perc alatt habosra futtatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vizet, végül az olívaolajat és a sót. Összekeverjük, és elasztikus tésztát dagasztunk belőle. Huzatmentes helyen nagyjából fél óráig kelesztjük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, és uborkagyaluval (vagy mandolinnal) hajszálvékonyra gyaluljuk. Forró vízben körülbelül 5 percig főzzük, amíg elveszti nyersességét, kissé megpuhul, de nem esik szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk. A sütőt előmelegítjük 250 °C fokra. A tésztát tepsiméretűre nyújtjuk, kézzel óvatosan a pereméig húzzuk. Megkenjük kevés olívaolajjal, meghintjük a finomra vágott rozmaringgal, és elrendezzük rajta a burgonyaszeleteket. Körülbelül 20 percig sütjük, az utolsó 5 percben rámorzsoljuk a kecskesajtot, hogy kissé ráolvadjon.
Vörösboros-rozmaringos sonka velefőtt burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sonka
• 4 dl vörösbor
• 2 szál sárgarépa
• 1 fej vöröshagyma
• 2 szál friss rozmaring
• 3 darab babérlevél
• néhány szál friss kakukkfű
• 80 dkg salátaburgonya
• 10 dkg újhagyma
• 1 dl olívaolaj
• só
A megtisztított hagymát és sárgarépát a fűszerekkel és a sonkával együtt feltesszük főni a vörösborban. Meghámozzuk a salátaburgonyát, időközben azt is hozzáadjuk. Mikor megpuhult a burgonya, kivesszük a főzőléből, felkarikázzuk, majd ha kihűlt, összeforgatjuk az olívaolajjal, a felkarikázott újhagymával és egy kis sóval. A sonkát puhára főzzük, kivesszük a levéből, és a burgonyasalátával tálaljuk.
Tipp: A főzőlevet leszűrhetjük, és egy kis vajjal besűrítve finom szószt készíthetünk a sonkához.
Rozmaringos grissini
Hozzávalók kb. 50-60 darabhoz:
• 50 dkg BL 80-as fehér liszt + a nyújtáshoz
• 2 dl víz
• 1,5 dl olívaolaj
• 1 teáskanál méz
• 7 g szárított élesztő
• 2 púpozott teáskanál só
• 4 darab friss rozmaringág
A rozmaringot aprítsuk fel, keverjük el a liszttel, a sóval és az élesztővel. Öntsük hozzá a langyos vizet, a mézet és az olajat, kézzel gyúrjunk ruganyos tésztát, kelesszük minimum 2,5-3 órán át. Közben még egyszer gyúrjuk át. Melegítsük elő a sütőt 250 °C fokra.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát fél cm vékonyra, késsel vágjunk belőle vékony csíkokat. Ezeket középről kiindulva görgessük meg, hogy hengereket kapjunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és körülbelül 10-15 perc alatt süssük készre.
A márciusi szám tartalmából: – A tavasz legjobb süteményei – Húsvéti reggeli – Ünnepi finomságok – Édes és sós kalácsok – Római tálban sütünk – Mesterkurzus: házi fűszerkeverékek – Variációk héjában sült krumplira |