Kert és balkon

Így termeld meg a lecsóravalót az erkélyen!

Tippek, trükkök kezdő balkonkertészeknek, akik paradicsomot és paprikát szeretnének nevelni az erkélyen. Szerencsére ezt ebben a lehangoló időben is el tudjuk kezdeni. Domonyai András, a Monjardin alapítója vezeti mostantól négy héten át a városi kertészek kezét.
Balkonládában burjánzik a csilipaprika (Fotók: Domonyai András)
Balkonládában burjánzik a csilipaprika
(Fotók: Domonyai András)

Felütésnek máris bemondom: sörtés chili! Elég bizarr neve van, pedig ő az első paprikaféle, amelyet  szorgos kecsua indiánok már több ezer éve termesztenek Peru hegyes vidékein. A növénynek borostás levele, paprika alakú termése, és koromfekete magjai vannak. Olyan távol áll a megszokott és ismert nyári lecsóink alapanyagától, hogy vele már kereszteződni sem hajlandó.  

De akkor mégis, miért érdekes nekünk? A csípős bogyót adó különlegesség igazi kis évelő fácskává nő, és télikertben, melegebb szobában sok évig élvezhető lehet a termése. Persze ő a képzettebb kiskertészeknek ajánlott, ha valaki kezdőként sikeresen felnevelget egy ilyen cserjét, akkor biztos lehet benne, hogy más növényekkel sem vall kudarcot. Ha ennél könnyebben akarunk falatozni erkélyünk gyümölcseiből, akkor is számtalan egyéb paprikafaj és fajta áll rendelkezésünkre.

Piros, sárga, kaliforniai

A valójában nem is mindig egy fajba tartozó csillik, a fehér, piros, sárga, zöld, kaliforniai, fűszer és egyéb paprikák garmadája ajánlgatja magát, azzal, hogy „Próbálj ki! Ültess el. Bárhol!”

A közkeletűen csípősnek tartott csilikből van olyan apró bokor, ami egy tejfölös-dobozban tartva is termést hoz. De a magyar, nyersen is kiváló ízű fűszerpaprikák sok változata minden probléma nélkül, kicsit nagyobb cserépbe ültetve elegendően sok termést tud adni nekünk. Az olasz, spanyol pfefferoni, padrone változatok szinte félvad növényként, mostohán nevelve is zöld, piros roppanó, hersegő termésekkel lepik meg a gangok és balkonládák közönségét.

Mit kell tennünk ehhez? Ha van egy igazán napos, déli fekvésű ablakunk, akkor akár még március vége felé is neveljünk gyorsan palántát a fenti fajták, csilik, paprikák bármelyik változatából. Külön öröm, hogy mivel erkélyünkön vegyszerezni úgysem fogunk, ezért termésünk is egyfajta, – persze nem hivatalos – bio termés lesz.

Milyen magot vegyünk?

Annyi bizonyos, és ez a balkonkertészkedés egyik vitathatatlan előnye, hogy pontosan fogjuk tudni, mit kapott, vagy nem kapott a frissen leszakajtott termésünk növénye!  Legjobb ötlet tehát, ha többféle biovetőmagot szerzünk be, ma már akár magyar webshopból is sok különböző változat biztosan faj és fajtatiszta magját meg tudjuk venni. A megszerzett magocskákat  egyenként laza, porhanyós palántaföldbe, tejfölösdobozba ültessük el, körülbellül 1 centi mélyre.

Így termeld meg a lecsóravalót az erkélyen!

Augusztusban szüretelhetünk

Meleg ablakpárkányon, nedves, de nem

mocsaras öntözéssel gondozzuk a kis magoncokat, majd április végén ültessük, tegyük őket végleges, meleg, napfényes helyükre. Ha minden jól megy, heti néhány öntözést, kis tápanyagot, és sok meleget kapnak neveltjeink, így augusztusban már biztosan, de legkésőbb szeptember végén gazdag szürettel hálálják meg a gondoskodást. Nagyon fontos: az esetleges kudarcok, ne rettentsenek bennünket!

A sok fajta azért is javasolt, mert így balkon-Darwint játszhatunk. Ráérő időnktől, fajtától, napmelegtől függően, lehet, hogy egyes változatokat elveszítünk, de másokról kiderülhet, hogy remekül érzik magukat közelünkben, tehát legközelebb is őket lesz érdemes adott helyre telepítenünk.

Ha már lecsó, a paprika mellett legyen paradicsom is a körfolyosón! A paprikával egy családba tartozó zöldség nagy kedvencünk! Édes, zamatos, puhán szétváló bogyóinak ezer és egy felhasználását ismerjük. Viszont arról, hogy nem csak piros színű, hanem fehér, narancs, zöld, fekete, banán, harang, gömb és szív alakú változatok is vannak, vajmi keveset tudunk. Ezek sokszor a megszokott ízektől egészen eltérően paradicsomosak, szinte gyümölcsként gazdagítják asztalunkat.

Törpeparadicsom az ablakban

A legnagyobb örömhír viszont az, hogy sok fajta már törpe, mini változatban, erkélyen, ablakpárkányon cserépben is termeszthető! A mondás itt is, hogy sok változat magját szerezzük be, azokat a csilihez hasonlóan öntözzük, ültessük. Kicsit kevesebb fénnyel, több vízzel kell odafigyelnünk erre az asztalravalóra, és változattól függően, akár júliustól szeptemberig csemegézhetünk apróbb, nagyobb bogyóiból csak az ablakon kinyújtva kezünket.

Így termeld meg a lecsóravalót az erkélyen!

Egészen bátraknak egyéb rokonok termesztését is ajánlhatjuk igazi városi kertészekként. A padlizsánokból mini, fehér, csíkos, sárga, zöld, vörös, fekete termésűek magját érhetjük és vethetjük el a fentiekhez hasonlóan, de sikeres padlizsánkrémhez még több vizet, még több meleget fognak kérni gondozottjaink.

Próbáljuk ki a tomatillót!

Ha merész növénnyel kezdtünk, zárjuk is azzal mondandónkat. A közép-amerikai ételek egyik hozzávalója a paradicsomhoz hasonló, de kis, száraz virággallérkájáról felismerhető tomatillo, amely igazán napos balkonokon már nálunk is megterem. Sőt, létezik már a „Schönbrünner” nevezetű fajta, amely a mi éghajlatunkat is jobban elviseli. Ha nem csak otthoni kertészetünket, hanem asztalunk változatosságát is gazdagítani akarjuk, akkor ennek a nálunk még különleges növénynek a felnevelése igazi örömmel ajándékozhatja meg a saját lecsóját falatozó vidám városi kiskertészt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top