Zelleres-almás répapüré
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg sárgarépa
• 40 dkg alma
• 2 szál rúdzeller
• só
• 2 dl tejszín
• 3 dkg vaj
• 1 csokor petrezselyem
A meghámozott, feldarabolt almát, répát és zellerszárat (ha van, gőzölőedényben) puhára pároljuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, és botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor friss petrezselymet szórunk a tetejére.
Gombafasírt currys majonézzel
Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg csiperke
• 1 fej vöröshagyma
• 2 darab zsemle
• 1 tojás
• 1 csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 2 gerezd fokhagyma
• zsemlemorzsa szükség szerint
• olaj a sütéshez
A majonézhez:
• 1 tojássárgája
• 1 dl napraforgóolaj
• 1 teáskanál curry fűszerkeverék
• fél citrom leve
• 1 gerezd fokhagyma
A gombát daraboljuk egészen apróra. Kockázzuk fel a hagymát, olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a gombát, pároljuk 5 percig. Tegyük át egy tálba, adjuk hozzá a vízbe beáztatott, kifacsart zsemléket, a tojást és az aprított petrezselymet. Sóval, borssal és az aprított fokhagymával ízesítsük, tegyük félre 30 percre.
Közben készítsük el a majonézt: a tojássárgájához szinte cseppenként adagoljuk az olajat, miközben elektromos habverővel folyamatosan keverjük, míg a sárgája fel nem veszi az olajat. A majonézt sóval, curryvel, pár csepp citromlével és aprított fokhagymával ízesítsük. A gombamasszához, ha szükséges, keverjünk egy kevés zsemlemorzsát, majd formázzunk pogácsákat belőle, és forró olajban süssük ki őket. A currys majonézzel és rizzsel kínáljuk.
Petrezselymes-fokhagymás csirkecombok
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 evőkanál vaj
• 3 evőkanál olaj
• 10 darab csirke alsócomb
• só, bors
• 8 gerezd fokhagyma
• 1 citrom kifacsart leve
• 1 nagy csokor petrezselyem, aprítva
Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk össze a vajat és az olajat. A csirkecombokat mossuk meg, szárítsuk le, sóval és borssal dörzsöljük be. Tegyük a combokat a serpenyőbe, süssük át minden oldalukat.
Mikor megpirultak, mérsékeljük a lángot, adjuk hozzá (egészben) a megtisztított fokhagymagerezdeket, és fedő alatt, kis lángon süssük puhára a húst (kb. 35 perc). Mikor megpuhultak a combok, locsoljuk meg a citrom levével, szórjuk meg az aprított petrezselyemmel. Forgassuk össze, majd tálaljuk rizzsel vagy sült burgonyával.
A márciusi szám tartalmából: – A tavasz legjobb süteményei – Húsvéti reggeli – Ünnepi finomságok – Édes és sós kalácsok – Római tálban sütünk – Mesterkurzus: házi fűszerkeverékek – Variációk héjában sült krumplira |