Kert és balkon

20 fok és jégeső is lehet vasárnap

Korán elkezdődik a bolondos áprilisi időjárás, jöhet még egy kis hó és jégeső, de a szerencsések ma belekóstolhatnak a tavaszba is. Közben a héten 50 éves hórekord is megdőlt.

20 fok is lehet vasárnapAz igazi tavaszias időjárás még várat magára egy ideig, de ma van rá esély, hogy kapunk belőle egy kis ízelítőt, aztán az örömünket zivatarok moshatják el, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből.

20 fok és jégeső lehet

“A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunántúlon 3 és 15, másutt 12 és 20 fok között várható, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legmelegebb” – írják.

Szombat este viszont citromsárga, azaz első fokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra nyolc megyére, mivel a Dunántúlon délutánig, a Dunától keletre délutántól késő estig többfelé számíthatunk intenzív záporokra, és szórványosan zivatarok kialakulására. A zivatarokat helyenként 1-2 cm körüli átmérőjű jégdarabok, viharos szél és jelentősebb mennyiségű csapadék kísérheti.

Hétfőtől csütörtökig folytatódik a felhős idő kevés napsütéssel, és nemcsak eső, de a nyugati határvidékeken havas eső, hó is hullhat kedden és szerdán. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 12 fok között változik.

Sorra dőltek meg a rekordok

Az elmúlt héten sorra dőltek meg a több évtizedes időjárási rekordok, derül ki abból az érdekes összefoglalóból, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat állított össze. Március 25. és 28. között például minden nap megdőlt az országos hórekord, 1963-ban még 68 centi is soknak számított március végén Kékestetőn, ehhez képest most három nap alatt 72-rőll 91 centisre hízott ott a hóréteg.

A leghidegebb március 26. eddig 1944-ben volt a háborús Budapesten, aznap 4.4 foknál nem mértek többet. Ehhez képest idén ezen a napon 0 fok volt a maximum a fővárosban. Kékestetőn is naponta dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, eddig március 26-án volt a legkeményebb az időjárás, aznap -4 foknál nem melegedett fel jobban az idő. Erre most további három fokkal licitált rá lefelé az időjárás.

Az egy nap mért legalacsonyabb hőmérséklet március 25-én dőlt meg Kékestetőn, amikor -11 fokot mértek, az eddigi rekorder Szécsény volt 1998-ban -10 fokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top