Zsályás csirkemell zöldfűszeres cukkinipürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 fél csirkemell bőrével, szárnytővel
• 1 csokor friss zsálya
• néhány evőkanál olívaolaj
• 3 dkg vaj + a sütéshez
• 80 dkg cukkini
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 levél bazsalikom
• pár szál friss petrezselyem
• só
A csirkemelleket besózzuk, majd a megtisztított zsályaleveleket óvatosan a bőr alá csúsztatjuk. Ezután bőrrel lefelé kevés zsiradékon (olaj és vaj keverékén) sütni kezdjük. Amikor aranybarnára pirult a bőre, megfordítjuk, és további 1 percig sütjük a húsos oldalán. Ezután még 6-8 percre (a mellek méretétől függően) sütőbe tesszük, és 180 °C fokon készre sütjük. Tálalás előtt 2-3 percig melegen tartva pihentetjük.
A püréhez a cukkinit megmossuk, szárát levágjuk. A megmaradt részt héjával együtt felkockázzuk, majd serpenyőben, olívaolaj és vaj keverékén, enyhén megsózva megsütjük. Mikor már majdnem kész, hozzákeverjük a megtisztított, apróra vágott fokhagymát. Amikor átsült a zöldség, szűrőkanállal egy másik tálba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, 3 dkg vajat, esetleg egy kis petrezselymet és pár levél zsályát, majd botturmixszal jól összepürésítjük, a hús mellé tálaljuk.
Zsályával kötözött sertéscomb almás burgonyával sütve
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg sertéscomb
• só, bors
• 50 dkg kenyér
• 2 dl tejszín
• 1 tojás
• 1 csokor petrezselyem
• fél fej vöröshagyma
• 20 levél zsálya
• 1 darab piros kaliforniai paprika
• olaj
• 80 dkg burgonya
• 50 dkg alma
A sertéscombból egy nagy nyitott szeletet vágunk, besózzuk, borsozzuk, kiklopfoljuk. A kenyér héját levágjuk, a belét tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, 15 percig ázni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojást, a vágott petrezselymet, a finomra aprított vöröshagymát, 10 levél összevágott zsályát és az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát is. Sózzuk és borsozzuk a tölteléket, és alaposan összedolgozzuk. Egyenletesen rákenjük a húsra, majd óvatosan feltekerjük. A tekercs tetejére rátesszük a megmaradt zsályaleveleket, majd megkötözzük, de nem túl szorosan, nehogy kinyomjuk a tölteléket.
Magas falú tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk, majd a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát is mellé tesszük. Sózzuk, borsozzuk a krumplit. Az egészet leöntjük
1 dl vízzel, és 160 ˚C fokos sütőben 80 percet sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel a kimagozott, cikkekre vágott almát is a tepsibe helyezzük. Készre sütjük, tálaljuk.
Zsályás-sajtos pulykamellfalatok
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg pulykamell
• fél kaliforniai paprika
• 40 dkg göcseji sajt
• 1 csokor zsálya
• kevés olaj
• tengeri só
A pulykamellet, a paprikát és a sajtot kockára, a zsályát metéltre vágjuk. A besózott pulykát forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a zsályával és a paprikával együtt. Amikor már kész, hozzáadjuk a sajtot, összekeverjük. Köretnek rizst, burgonyapürét és salátát is adhatunk mellé.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg. Az áprilisi szám tartalmából: – Ínycsiklandó vasárnapi ebédek – Laktató saláták – Csíráztassunk otthon! – Variációk csirkemellre – Spórolós gubák |