Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 nagy csirke
• 1,5 evőkanál vaj
• só, bors
• 1 darab narancs
• 5-6 levél bazsalikom
• 1 fej vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.
Nyúl bazsalikomos-paradicsomos fehér babbal
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 darab nyúlcomb
• só
• 4 evőkanál olívaolaj
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál angolzeller
• 2 szál újhagyma
• 1 kis fej fokhagyma
• 3 darab babérlevél
• 3 szál friss kakukkfű
• 3 dl paradicsomszósz
• 4 darab paradicsom
• 3 dl vörösbor
• 20 dkg fehér bab
• 1 dl olívaolaj
• 1 csokor friss bazsalikom
A nyúlcombokat besózzuk, egy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk. Kivesszük az edényből, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, angolzellert, újhagymát, fokhagymát (egy gerezd fokhagymát tegyünk félre a bazsalikomolajhoz). Kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Amint pirulnak a zöldségek, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a hámozott, kockázott paradicsomot. Kb. 5-10 percig tovább pároljuk, majd felengedjük a vörösborral, és hozzáadjuk az előzőleg beáztatott fehér babot.
A nyúlcombokat tepsibe helyezzük, és ráöntjük a ragut. Letakarva, 165 °C fokos sütőben készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a nyúlcomb előbb kész lesz, mint a bab, ezért egy jó óra múlva vegyük ki a húst, és öntsünk még vizet a babra. Ha kész a ragu, a nyúl mellé tálaljuk. A friss bazsalikomot összeturmixoljuk az olívaolajjal, csipet sóval és a félretett 1 gerezd fokhagymával. Ezt a fűszerolajat locsoljuk a paradicsomos ragura.
Bazsalikomsorbet
Hozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg cukor
• 5-6 dl víz
• 1 nagy csokor bazsalikom + néhány levél
a tálaláshoz
• 1-1 darab citrom és lime
Főzzünk szirupot: keverjük el a cukrot a vízben, gyöngyözve forraljuk 5 percet, majd hűtsük le, facsarjunk bele ízlés szerint a citrom és a lime levéből, reszeljük hozzá a lime héját. Mossuk meg, szárítsuk meg a bazsalikomleveleket, adjuk hozzájuk a szirupot, botmixerrel turmixoljuk simára. Öntsük egy lapos tálba a levet, tegyük a mélyhűtőbe. Mikor kezd szilárdulni, turmixoljuk át újra. Félóránként, óránként turmixoljuk át, hogy krémes legyen. 3-4 keverés után fogyasztható.