Kert és balkon

Csináld magad: kerti tó az erkélyre

Kerti tóra vágysz, de csak egy erkélyed van? Nem probléma. Ha vannak gyerekek, ők is díjazni fogják a kis pancsolót.
Édes vízi élet a teraszon Fotó: //whatsurhomestory.com
Édes vízi élet a teraszon
Fotó: whatsurhomestory

Nem kell lemondanunk a vízparti élményről akkor sem, ha csak egy erkély áll a rendelkezésünkre, vagy csak nem akarunk nekiállni tavat ásatni a kertbe. Erre a célra bármilyen nagyobb edény, vödör vagy kaspó megfelel, ami nem engedi ki a vizet, csak találjunk neki egy napos helyet, mert ott érzik majd jól magukat a vízinövényeink. Ha műanyagot választunk, akkor állítsuk bele egy szép ládába, vagy fonott kosárba, hogy ne rontsa a látványt.

Tündérrózsa, nőszirom

Először szerezzük be a vödrünket, és ha már tudjuk, mekkora helye lesz a növényeknek, menjünk el egy kertészetbe összevadászni őket. Nyugodtan kérjünk segítséget az eladóktól, akik meg tudják mondani, melyik növény milyen mély vizet szeret. A tündérrózsát semmiképp se hagyjuk ki, ezek az algák elszaporodását is gátolják, mivel betakarják a vízfelszínt, és választhatunk még mellé például szibériai nőszirmot, vagy bármilyen alkalmas vízinövényt, amibe beleszeretünk.

Ha hazaértünk, ültessük át a növényeket eggyel nagyobb műanyag cserépbe, és használjunk minél tömörebb földet, hogy ne ússzon majd fel a víz felszínére. Emellett tegyünk nagyobb kavicsokat és kisebb köveket a föld felszínére, hogy se a föld, se a növény ne induljon meg majd felfele. Most elrendezhetjük a cserepeket a nagy edénybe, és ha valamelyiket meg kell emelni az aljához képest, csak tegyük rá egy nagy kőre.

A szúnyogok ellen

Végül jöhet a víz, de lassan töltsük bele, hogy ne kavarjuk fel a földet. Később érdemes néhány halat is telepíteni a tavacskába, különben nyáron a környék összes szúnyogja nálunk fog majd szaporodni. Pár apró molly tökéletesen megfelel, ők megeszik a lárvákat a tóból. Őket majd ne felejtsük el kétnaponta megetetni. Ha kezd zavarosodni a víz, akkor cserélni kell, a legjobb, ha esővízzel meg tudjuk oldani. Ha csapvizet adunk hozzá, akkor csak a kétharmadát cseréljük a halakra való tekintettel.

Ültess, alkoss, lazíts!
Hangolódj a tavaszra a Nők Lapja Café Kert oldalán!

– Minden nap friss tippek és inspiráló fotók
– Aktuális teendők Bálint gazdától
– MonJardin!: profi konyhakerti tanácsok
– Csináld magad!: ötletek kertbe és erkélyre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top