Fehérboros-kakukkfüves oldalas
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
• 2-2,5 dl száraz fehérbor
• 1 fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 maréknyi friss kakukkfű
• só, bors
• olaj
Egy nagyobb lábosban dinszteljük meg olajon a felkockázott vöröshagymát. Dobjuk rá a csontok között feldarabolt oldalast, süssük pirosra. Öntsük fel a borral, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a letépkedett kakukkfűleveleket. Fedjük le a húst, takarékon körülbelül 1 óra alatt pároljuk puhára. Ha puha a hús, vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára a húst. A keletkezett sűrű szafttal locsoljuk tálaláskor a húst. Köretként kínáljunk krumplipürét, és azt is ízesítsük friss kakukkfűvel.
Csípős dagadó fetás burgonyával töltve
Hozzávalók 4 személyre:
• 70 dkg dagadó
• kakukkfű
• só, bors, őrölt kömény
• 2 gerezd fokhagyma
• 50 dkg burgonya
• 20 dkg feta sajt
• 2 darab hegyes erős paprika
• olaj
A dagadót egy vékony pengéjű késsel felszúrjuk úgy, hogy zsebet alakítunk ki benne. Kívül megsózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, meghintjük kakukkfűlevelekkel, majd a hűtőbe tesszük. Amíg pihen, a töltelékhez a burgonyát megpucoljuk, 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük róla, és egy tálba téve hagyjuk kihűlni. A feta sajtot szintén 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikát kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk, a fetához keverjük. Borsozzuk, majd a kihűlt burgonyához keverjük. A keveréket a dagadóba töltjük, a húst olajjal meglocsoljuk, és 160 ˚C fokos sütőben egy-másfél órát sütjük.
Cukkinis gombaragu fusillivel
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 fej vöröshagyma
• olaj
• 1 teáskanál paradicsompüré
• 30 dkg csiperkegomba
• 30 dkg laskagomba
• só, bors
• friss kakukkfű
• 20 dkg cukkini
• 2 gerezd fokhagyma
• 40 dkg fusilli tészta
A megpucolt vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és rozsdabarnára pirítjuk. A gombákat megtisztítjuk, a csiperkét cikkekre vágjuk, a laskát pedig hasonló méretű darabokra. (A laska kemény törzsére nincs szükség, azt kivághatjuk.) A gombákat egy külön serpenyőben kevés olajon nagy lángon lepirítjuk, majd a paradicsompüréhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűlevéllel megszórjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, forraljuk körülbelül 15 percig.
A cukkinit 1×1 cm-es kockára vágjuk, a gombás serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül a gombához adjuk, rövid ideig forraljuk, és a sós, lobogó vízben kifőzött, majd leszűrt fusillivel tálaljuk.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg. Az áprilisi szám tartalmából: • Ínycsiklandó vasárnapi ebédek • Laktató saláták • Csíráztassunk otthon! • Variációk csirkemellre • Spórolós gubák |
Hangolódj a tavaszra a Nők Lapja Café Kert oldalán!
– Minden nap friss tippek és inspiráló fotók
– Aktuális teendők Bálint gazdától
– MonJardin!: profi konyhakerti tanácsok
– Csináld magad!: ötletek kertbe és erkélyre