Kert és balkon

Spirituális kertészet a panelban – te is lehetsz bonszajművész

A törpe fácskák és egész tájak tál méretű edénybe telepítésének szokása Kínából ered. A legenda szerint egy Jiang-feng nevű varázsló képes volt egész hegyeket, folyókat, fákat, állatokat és embereket is összezsugorítani és egy tálcára helyezni. Japánba valószínűleg buddhista szerzetesek exportálták ezt a különös, spirituális művészetet, amit mostanság akár egy panelerkélyen is művelhetünk. Hogy mégis mi kerülhet egy növényen több százezer forintba? Ez is kiderül, és az is, hogy ezt az értéket magunk is bárhol megteremthetjük türelmes kertészkedéssel.

Egy bonszaj gondozása nem csupán kertészkedés, hanem elmélyült, filozofikus művészet, amely a tökéletességet és szépséget keresi az egyszerűségben. Egy ilyen növény gondozása igen sok apró mozzanatot, odafigyelést és rendszerességet követel meg a gazdájától, aki nemcsak a bonszajt, de önmagát is alakítja, neveli e gondoskodással.

Spirituális kertészet a panelban - te is lehetsz bonsai művész
 

Évszázadokat is él

A bonszajban a legjobb dolog az, hogy kis helyen művelhető, ahogyan a mai testvérei, a cserepekbe, fiókokba telepített miniatűr tündérkertek, és nem kell hozzá hatalmas telek, remek termőföld és hasonló drága dolgok, amikre egy normális kertnek szüksége van. Bárki elkezdheti és életre szóló hobbivá teheti akár egy panellakás erkélyén is. Sőt akár az unokáknak is tovább lehet hagyományozni ezt a kedvtelést, mert egy jól tartott bonszaj akár évszázadokig is él.

Amit minden kezdő bonszajkertésznek tudnia kell, hogy ezek a kis növények napi gondozást igényelnek. Rendszeresen kell az apró hajtásokat válogatni, visszacsípni, a gyökeret, szárakat metszeni és átültetni úgy, hogy végül az edény alakjával, színével, méretével tökéletes összhangban álló kompozíciót kapjunk. A bonszaj gyökere rövid, ezért állandó öntözést igényel gondosan megválasztott öntözővízzel. A miniatűröket lapos, fagyálló, nagy kifolyónyílással rendelkező tálba kell telepíteni. Valamennyi bonszaj sok napfényt és gyakori tápanyag-utánpótlást igényel, rendszerint érzékenyek a huzatra és a páratartalomra, ráadásul gondosan kell figyelni a teleltetésükre is.

Spirituális kertészet a panelban - te is lehetsz bonsai művész
 

Kezdeti lépések

Bonszajt készen is vásárolhatunk. A választásban sokat segít az árcédula, amely árulkodik arról, hogy milyen minőségű növénnyel van dolgunk: 20-30 ezer forinttól több százezer forintos alkotásokig számtalan variáció megvásárolható. Kezdőknek mindenképpen egy alacsonyabb árkategóriás fa ajánlott, hogy kitapasztalja a növény igényeit, gondozása fortélyait. De lehet próbálkozni magról nevelt hajtással is, így a kezdetektől magad alakíthatod a növényt. Bonszajnak szinte bármilyen növény alkalmas, akár egy cseresznyefa is, ami – ha megkapja a kellő gondoskodást – még virágot és termést is hozhat.

A növény kiválasztása után legjobb, ha megvásárolunk mellé néhány szakkönyvet, vagy az interneten böngészünk a témakörben. A bonszajnak ugyanis számtalan variációja, stílusa létezik, és már önmagában ennek kiválasztása sem könnyű. Másfelől – mivel gyakorlatilag bármiből készülhet bonsai, tájékozódni kell a választott növény speciális igényeiről. Ha e két kérdést tisztáztad, be kell szerezned néhány alapvető szerszámot. Szükséged lesz egy kisméretű metszőollóra, bonszajollóra, levélvágóra, drótra, öntözőkannára, ághajlítóra, finom fogú fűrészre, néhány fogóra, sűrű hálóra, ültetőkanálra, gyökérlazító eszközökre, oltókésre, sebkezelő anyagokra, seprűre és szitára. Ezek szaküzletben mind beszerezhetők.

Spirituális kertészet a panelban - te is lehetsz bonsai művész
 

A nevelés

Ha megvan a stílus és a szerszámokat is beszerezted, nekiállhatsz a növény nevelésének. A korábban felsorolt alapszabályokat betartva életben tudod tartani a növényt, de akkor se keseredj el, ha eleinte kudarcok kísérik a próbálkozásaid. Kezdőknél az igazi, tartós sikerek eléréséig gyakran elpusztul az első négy-öt bonszaj.

A különböző fajták és stílusok eltérő bánásmódot követelnek meg. Ennek mikéntjéről legjobb, ha szakembertől tájékozódsz. Hazánkban számos bonszajklub működik, és a hobbi szakirodalma is bőséges, úgyhogy segítségből nem lesz hiány. Az elején valószínűleg legalább annyi időt fogsz tölteni ezek tanulmányozásával, mint az apró növénnyel.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top