Kert és balkon

Muskátlit ültetünk: alpesit vagy futót?

Ausztriában járva sokszor megcsodáltam a házak ablakaiból, erkélyeiről lecsüngő gyönyörű muskátlikat. Az elmúlt tavasszal én is ültettem futómuskátlit, és nem csalódtam benne, persze nem mindegy, hogy milyet és mikor ültetünk.

Balkonláda, kaspó, muskátli

A balkonládákat bármelyik kertészeti szakáruházban, de még a bevásárlóközpontokban is egyszerűen és olcsón beszerezheted. Többféle méretben, színben és anyagminőségben kaphatók, amelyről az ablak vagy az erkély mérete alapján dönthetsz. Vásárolhatsz műanyag, fellógatható kaspókat is. Még a virágok között is vannak különbségek: választhatsz álló vagy kerti, illetve alpesi vagy futómuskátlit. Mindkét fajta több színben kapható, a leggyakoribb a vörös és a rózsaszín. Előbbi kezdetben sokkal erősebbnek, vitálisabbnak tűnik a csenevészebb futótövekhez képest, sokan éppen emiatt kedvelik. Az alpesi muskátli gyorsan utoléri kerti társát, sőt néhány heti gondozást követően még pompásabb lesz.

Muskátlit ültetünk: alpesit vagy futót?

Az ablakaim egy méter szélesek, ezért nyolcvan centi hosszú műanyag ládákat vettem, amelyekbe négy tő futómuskátlit ültettem azonos távolságra egymástól (kerti muskátliból csak hármat). Az ötvenliteres virágföld nagyjából három ládához elegendő mennyiség. Az erősebb, már fejlettebb futómuskátlikat érdemes kissé megdöntve ültetni, mert így a szél kevésbé okoz kárt a növényekben. Bár a virágok azt szeretik, ha minél nagyobb edénybe kerülnek, a kaspókban is jól érzik magukat, és remekül mutatnak.

Hogyan gondozzuk őket? A teljes cikket a BetonLiget blogon találod.

Muskátlit ültetünk: alpesit vagy futót?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top