Csirkemell fokhagymás parajmártással
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg csirkemellfilé
- só, bors, szerecsendió
- kevés olaj
- 2 fej fokhagyma
- 20 dkg paraj
- 3 dl főzőtejszín
A csirkemelleket besózzuk, és kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalán megsütjük, ügyelve arra, hogy átsüljön. Nem szabad túl forró serpenyőben sütni, mert megég, mire átsül, de a túl hideg serpenyő sem jó, mert abban kiszáradhat a hús. Közben egy másik serpenyőben kevés olajon, közepes lángon megpirítjuk a megpucolt, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a csíkokra vágott parajlevelet, sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Kicsit megfonnyasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel, és pár perc alatt összeforraljuk. A húst a parajmártással tálaljuk, héjában főtt burgonyát adhatunk hozzá köretnek.
Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 498 kcal/adag
Citromos spenótleves fűszeres grízgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dkg vaj; 2 csokor újhagyma, felkarikázva
- 1,2 liter leszűrt húsleves
- 80 dkg friss spenót; só, bors
- 1 citrom frissen facsart leve
A galuskához:
- 1 tojás; 6 dkg búzadara
- 1-1 kávéskanál római kömény és kurkuma
A vajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel, és kb. 10 percig főzzük. Beledobjuk a megtisztított, átöblített spenótot, sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, amíg teljesen összeesnek a levelek. Turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a citromlevet. A grízgaluskához felverjük a tojást, hozzáadjuk a darát és a fűszereket (úgy a legegyszerűbb, ha lemérjük a tojást, és ugyanannyi mennyiségű grízt adunk hozzá. Egy tojás súlya általában 5-6 dkg, ugyanennyi grízt adjunk hozzá.) Legalább tíz percig hűtőben pihentetjük. Evőkanállal lobogó, sós vízbe szaggatjuk, 15 perc alatt kifőzzük (kb. 10 darab lesz). A levest a grízgaluskával tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 255 kcal/adag
Parajos almával és sajttal sült sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg sertéskaraj (csont nélkül)
- só, bors; olaj
- 2 alma
- 20 dkg parajlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg trappista sajt
A karajból 8 szeletet vágunk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát elősütjük. Az almát félbevágjuk, magházát kivágjuk. Felszeleteljük, és kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a megmosott, összetépkedett parajleveleket, csipet sót és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a krémsajtot, hagyjuk felolvadni, majd 5 dkg trappista sajtot reszelünk bele. Kicsit hülni hagyjuk. Az elősütött karajszeleteket sütőtálba tesszük, ráadagoljuk az almás parajt, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 190 °C-os sütőben kb. 10 percig sütjük. Karikára szelt sült burgonyát adhatunk mellé köretnek.
Elkészítési idő: 40 perc + sütés
Kalóriatartalom: 544 kcal/adag
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.
Az áprilisi szám tartalmából:
A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!
|