Kert és balkon

Lépj túl a határokon – nevelj egzotikus gyümölcsöket!

Citromfája van a szomszédnak? Ugyan már. Magyar narancsot termeszt a rokonság? Bánja kánya! Neked legyen saját termésű mangód, avokádód, maracujád és kivid!

A sok egzotikus gyümölcsöt, amit a boltokban megveszünk, még névről is alig ismerjük, azt pedig végképp nem gondolná a legtöbb ember, hogy ezek itthon is megteremnek. Egy kis extra odafigyelés és speciális környezet azért kell nekik, de a végén büszkén szüretelheted a saját mangódat!

Gránátalma

Ez a fa nálunk a legtöbb kertészetben kapható csemeteként. Figyelem, csak a szimpla virágú alapfaj hoz gyümölcsöt, Hazaszállítás után rögtön ültessük át, és ügyeljünk, hogy az ültetőgödörbe kerüljön egy úgynevezett drénréteg, ami elvezeti a felesleges nedvességet, mert ez a fa nem szereti a pangó vizet. Sok szerves anyagra, komposztra, trágyára viszonyt igényt tart. Csak a túl meszes talajt nem kedveli, gyakorlatilag minden más talajtípusban megél.

Spanyolországban így érik a gránátalma, Tihanyban kisebbre nőtt, amit láttunk, de gyönyörű pirosan virított
Spanyolországban így érik a gránátalma, Tihanyban kisebbre nőtt, amit láttunk, de gyönyörű pirosan virított

Amit kifejezetten nem szeret, az a hideg, északi szél, ettől kíméljük. A fagy sem a kedvence, de ha betakarják, átvészeli a teleket még nálunk is, ám egy hosszabb, kemény tél után nem valószínű, hogy termést hoz. Legjobb, ha nagy dézsába ültetjük és télikertben teleltetjük ki. Van törpe változata is, ami méteres magasságig nő, ennek gyümölcse jóval kisebb, viszont hamarabb fordul termőre.

Mangó

Végy egy szem mangót a boltban, edd meg, hatalmas csonthéjas magját törd fel, és szedd ki belőle óvatosan magát a magot. (Még biztosabb megoldás, ha egy itthon termő mangófáról szeded le a gyümölcsöt.) Tedd nedves zsebkendőre! Szórj tőzegföldet 15 cm magasságig egy nagyobb cserébe – még jobb, ha egy kicsi akváriumba teszed. Nedvesítsd meg a földet. Tegyél pár cserepet a radiátorra, állítsd rájuk az akváriumot, majd a földbe dugd bele félig (!) a magot (többet is lehet egyszerre). Takard le őket a vizes zsebkendővel, amit pár napig – folyamatosan nedvesítve – rajtuk is hagysz. Ezután takard le celofánnal az akváriumot, a földet pedig tartsd nedvesen (ne tocsogjon a víztől).

Lépj túl a határokon - nevelj egzotikus gyümölcsöket

Így melegen és páradús környezetben tartod a magot, ami egy-két héten belül kikel. A magoncot meleg, páradús környezetben kell nevelni, amíg elültethető csemetévé cseperedik. Kiültetése nyár elején történik, módja ugyanaz, mint bármelyik gyümölcsfáé. Ha a csemete addig árnyékos helyen élt, lassan szoktassuk a fényhez. A kiültetés helyét teljesen érje a napfény. Ettől kezdve nem igényel sok gondozást, időnként trágyázni kell és nem kell túlöntözni. Télire érdemes betakarni.

Maracuja

Ez egy lágyszárú növény, amit bent is nevelhetünk, ha elég napfényt tudunk biztosítani neki. Érdemes felfuttatni egy rácsra és a hőmérsékletet 20 fok körül tartani. Gondozást alig igényel, nem különösebben tápanyag- és vízigényes.

Lépj túl a határokon – nevelj egzotikus gyümölcsöket

Avokádó

Egy zöldségestől vegyünk egy avokádót, szedjük ki a magját és a hegyes végével lefelé félig ültessük el laza, jó vízáteresztő képességű virágföldbe egy 16-18 cm átmérőjű cserépben. Ezután tartsuk melegen és nedvesen. Ahogy nő, úgy ültessük egyre nagyobb edénybe, majd végül dézsába, és jusson neki minél több napfény, lehetőleg szabad ég alatt. Télre pedig vigyük a lakásba, tartsuk 13-15 fokos helyiségben és öntözzük keveset.

Lépj túl a határokon – nevelj egzotikus gyümölcsöket

Kivi

A kivi fog az összes gyümölcs közül a legbiztosabban megteremni. Ki kell ültetni, akárcsak egy szőlőt, és ugyanolyan támasztékot is kell neki adni. A napos, széltől védett helyeket szereti, és a kissé savas talajt. Férfi és nőivarú növények vannak, ezért párosával ültessük őket, ha termésre áhítozunk. Körülbelül az ültetés után 3-4 évvel fordul termőre.

Így fut a kivi
Így fut a kivi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top