Epermisu
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál keményítő
- 3 dl tej
- 1 rúd vanília
- 4 evőkanál barna nádcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg mascarpone
- 50 dkg eper
- 20 dkg babapiskóta
A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Kalóriatartalom: 653 kcal/adag
Ricottakrém gyümölcsmártással
Hozzávalók 4 adaghoz
- 40 dkg eper
- 1 dl szűretlen almalé
- 25 dkg ricotta
- 1 citrom finomra reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- negyed rúd vanília kikapart magja
- negyed teáskanál őrölt fahéj
- menta a díszítéshez
Az epret az almalével simára turmixoljuk.
A gyümölcspépet elosztjuk 4 pohárban. A többi hozzávalót késes robotgépben simára dolgozzuk, majd a gyümölcspépre kanalazzuk. Mentával díszítjük. Hidegen kínáljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Kalóriatartalom: 165 kcal/adag
Csokoládétorta tejszínhabbal és eperrel
Hozzávalók 14 szelethez
- 25 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj/margarin
- 2 cl konyak
- 5 tojás
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
A tetejére:
- 3 dl habtejszín
- 25-30 dkg eper
A csokoládét a vajjal/margarinnal és a konyakkal gőz fölött megolvasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját beleforgatjuk a habba, majd a csokoládés részt is beledolgozzuk. Végül beleszitáljuk a lisztet is. A 22-24 cm átmérőjű tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, majd beleöntjük a masszát. Alulról alufóliába csomagoljuk, egy mélyebb tepsibe helyezzük, majd ujjnyi vastagon vizet öntünk alá. 150 °C-os sütőben 45-50 percig gőzölve sütjük (akkor jó, ha az egész egyben remeg és már nem lágy a közepe). Hűtőbe tesszük dermedni, ezután távolítjuk el a tortakarikát. A tejszínt kemény habbá verjük, tálaláskor a tortára simítjuk, és a friss eperrel megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 35 perc + 45-50perc sütés
Kalóriatartalom: 333 kcal/szelet
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.
Az áprilisi szám tartalmából:
|