Eperpite
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 15 dkg vaj/margarin
- fél dl tejföl
- 50 dkg eper
A lisztet keverjük el 5 dkg cukorral, a sütőporral. Adjunk hozzá 1 egész tojást és a lágy vajat/margarint, a tejfölt. Kézzel morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle homogén tésztát. Fóliázzuk le, tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.
Osszuk szét a tésztát kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb darabot lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra. Helyezzük piteformába, villával szurkáljuk meg.
A megmosott epret kockázzuk fel, szórjuk egyenletesen a tésztára, szórjuk meg a maradék cukorral. A tészta kisebbik részét is nyújtsuk ki, derelyevágóval vágjunk belőle csíkokat. Helyezzük a tésztacsíkokat a pitére, majd kenjük meg a másik, enyhén felvert tojással. 180 °C-ra melegített sütőben süssük 30-35 perc alatt készre.
Elkészítési idő: 30 perc + 30 perc pihentetés + 30-35 perc sütés
Kalóriatartalom: 766 kcal/adag
Rizsfagylalt-torta eperrel
Hozzávalók
18-20 cm átmérőjű tortához:
- 2 dl tej
- 4 dl habtejszín
- só
- 10 dkg kerek szemű rizs
- fél citrom reszelt héja
- 1,5 dl cukrozott sűrített tej
- 12 dkg keksz
- 5 dkg vaj
- 25 dkg eper
A tejet, a tejszínt és 1 teáskanál sót felforralunk. Beleöntjük a rizst, és közepes lángon néha megkeverve teljesen puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a sűrített tejet. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, végül fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk.
Közben a kekszet mozsárban összetörjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és csipet sót. Egy tortagyűrűt tányérra teszünk, ebbe nyomkodjuk 3-5 mm vastagon a morzsát. Rákenjük a fagylaltot, lefedjük, a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig kiengedni, majd az eperrel díszítjük.
Elkészítési idő: 40 perc + 10 perc hűtés
Kalóriatartalom: 3075 kcal/egész torta
Epres-barackos-túrós szelet
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 7 dkg liszt + a formához
- 2 evőkanál kakaópor
- fél csomag sütőpor
- vaj/margarin a formához
A túrókrémhez:
- 3,5 dl habtejszín
- 1 dkg zselatin (1 evőkanál)
- fél dl víz
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom héja és leve
- 30 dkg túró
A tetejére:
- 3-4 darab őszibarack, cikkekre vágva
- 20-25 dkg eper
- 1 csomag piros Dr. Oetker Expressz Tortazselé
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgájákat a habba forgatjuk. A lisztet a kakaóval és a sütőporral elkeverjük, majd a tojásos részbe forgatjuk. Egy 20×20 cm-es, magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezzük, majd a piskótát egyenletesen elkenjük benne. 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, mert erre kerül majd a túrókrém.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk. A porcukrot, a citromhéjat és -levet a túróval addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Ezután belekeverjük a tejszínhabot. A zselatint egyszer forrásig melegítjük, majd belekeverünk egy keveset a krémből, hogy langyosra hűljön, aztán a többi krémbe forgatjuk. Az így elkészült túrókrémet egyenletesen elkenjük a piskótán.
A cikkekre vágott barackot sorban belenyomkodjuk a túróba, majd a tetejét szépen kirakjuk a felszeletelt eprekkel. A Dr. Oetker Expressz Tortazselét a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, majd leöntjük vele a sütemény tetejét. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
A receptet a Dr. Oetker támogatta.
Elkészítési idő: 70 perc + 2-3 óra hűtés + 15-20 perc sütés
Kalóriatartalom: 237 kcal/szelet
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.
Az áprilisi szám tartalmából:
A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!
|