Ha elveszett egy gombunk, és nem tudjuk pótolni, vagy ha egyszerűen csak feldobnánk a gyerekek ruháit néhány egyedi dísszel, a megoldás rendkívül egyszerű – hőre keményedő gyurmából igazán különleges gombokat lehet készíteni, bármilyen színben, tetszés szerinti díszítéssel.
Most azt mutatjuk meg lépésről lépésre, hogyan készíthetünk édes, epres gombokat.
Ezekre lesz hozzá szükségünk:
• hőre keményedő (süthető) gyurma
• kisebb kés (nem recézett élű)
• fogpiszkáló
• sütőpapír
Néhány tipp:
• Kizárólag nagyon jó minőségű süthető gyurmát használjunk – a kevésbé minőségi típusok sütés közben deformálódhatnak és színüket is elveszthetik.
• Ha kerek, “sima” gombokat készítünk, ne legyen túlságosan vékony a gyurmaalap, mert eltörhet: a legjobb, ha 3-4 milliméteres vastagságra hagyjuk.
• Ha bonyolultabb formájú gombot szeretnénk (például állatfigurát), érdemes inkább egy kör alakú gyurmaalapra tenni a figurát, így biztosan nem fognak a használat során letörni az esetlegesen kilógó részek.
Ha tetszett, nézz körül Évi blogján is, ahol sok-sok további kreatív ötletet találsz, például kiderül, hogyan lesz húsvéti csibe az evőkanálból, vagy csinos virágtartó a használhatatlanná vált sütőformából. Azt is érdemes meglesni, hogyan festenek Pom Pom és társai gyurmafiguraként, amik a szerző kisebbik gyerekének rendelésére készültek. |