Napi tipp

Napi tipp: vessünk petrezselymet!

Akár kora tavasszal is vethető szabadföldbe a petrezselyem magja. Fontos, hogy napos helyre ültessük, hogy levelei mélyzöldek legyenek.

A petrezselyemfélék Európa-szerte elterjedt növények. A metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum convar foliosum) vagy levélpetrezselyem abban különbözik a gyökérpetrezselyemtől, hogy rövid, többnyire elágazó, konyhai használatra alkalmatlan gyökeret fejleszt, de sok levelet képez, amelyek kevésbé telt ízűek, de nagyon tetszetősek. Utóbbi tulajdonságának köszönheti népszerűségét a modern gasztronómiában.

Napi tipp: vessünk petrezselymet!

A kétéves növény az első nyarát a többszörösen összetett, erősen fodros levelek fejlesztésére fordítja: ezek saláták és húsételek díszítésére, a ételek ízének kiemelésére használhatók. A sötétzöld levélkoronából a második év tavaszán virágszár nő. A kertben termesztett példányok virágait ritkán látjuk, mert a növényeket az első év végéig – a levelek folyamatos vágásával – felhasználjuk és minden évben újra vetjük.

A petrezselyem magja hidegre nem érzékeny, de lassan csírázik, ezért igen kora tavasszal lehet elvetni.

Hogyan vessünk petrezselymet?  Tovább a Hobbikert.hu oldalra >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top