Nem hiába szeretnek bele rengetegen ebbe az illatos, mutatós virágba, és ha óriási levendulamezőt nem is tarthat mindenki, még a balkonkertészeknek sem kell lemondaniuk róla. Ez a hasznos növény cserépben is nevelhető, és a gondozása nagyon egyszerű. A szárított virágából dekoratív illatosítót készíthetünk, ha a fürdővízhez adjuk, nyugtató hatású, de a friss levendulával leveseket, szószokat és halételeket is ízesíthetünk, nagyon finom a levendulás méz is.
Júniustól augusztusig virágzik, ekkor gyűjthetjük be a virágait. Virágzás után vágjuk vissza, tavasszal pedig egészen az elfásodott alapig nyírjuk le. A napos, meleg helyet szereti, és a jó áteresztőképességű talajt. Keverhetünk a földjébe homokot vagy kavicsot. Csak arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl. Virágzás előtt dugványozással szaporíthatjuk, így szívósabb növényeket kapunk, mintha magról vetnénk.
Cikkünk a Sziget kiadó gondozásában megjelent Franz-Xaver Treml:Gyógy- és fűszernövények című könyv alapján készült.