Az elmúlt években újra felfedezett medvehagyma rengeteg illóolajat és értékes ásványi sót tartalmaz, segít az érelmeszesedés, magas vérnyomás ellen, és az egész szervezetet tisztítja. A friss leveleket levesekhez, salátákhoz adhatjuk, az íze a fokhagymáéra emlékeztet. A természetben patakok partján, nedves lombos erdőkben, erdők szélén terem.
A leveleit a május-júniusi virágzás előtt szedjük, és lehetőleg frissen használjuk fel, de vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a mérgező gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel. Árnyékos helyen a kertünkben vagy akár az erkélyen egy cserépben is megél, nedves élőhelyen talajtakaróként nő. Ne tápoldatozzuk, és az avart, mint természetes védőréteget ne távolítsuk el róla. Ősszel magvetéssel, a hagymákat a virágzás után a koratavaszig tartó nyugalmi időszakban szaporíthatjuk.
Cikkünk a Sziget kiadó gondozásában megjelent Franz-Xaver Treml:Gyógy- és fűszernövények című könyv alapján készült.