Így nyisd ki az ünnepi pezsgőt egy matematikus szerint!

nlc | 2019. November 26.
A pezsgő köztudottan kényes jószág, de idén karácsonykor matematikai elvekre alapozva durranthatjuk az üveget!

Mindannyian tudjuk, mennyi minden üthet ki balul a pezsgővel: túl habos, nem elég habos, túl meleg, kilőjük valaki szemét az elrepülő dugóval… Hogy idén semmi ne legyen semmi gond, Eugenia Cheng, brit matematikus elárulja a tökéletes pezsgőbontás titkait. 

Cheng szerint az ideális hőmérséklet 6,7 fok, amit nem a hűtőben, hanem jegesvödörben érhetünk el jó 40 perc hűtéssel. Ezen a hőmérsékleten kevesebb energia szorul az üvegbe, is így nem fog kibuzogni belőle az értékes ital. Ilyenkor egyébként a dugó pukkanásának pontosan úgy kell hangoznia, mint egy mennyeien hangzó, szelíd cintányér. 

Remélhetőleg, most már mindenki tökéletes pezsgőt kortyolgathat a karácsonyfa alatt!

TheSun

Exit mobile version