Bár a lekvárok nem tartoznak a tipikus karácsonyi finomságok közé, ám kár hanyagolni őket az ünnepek idején, hiszen ebben az időszakban is sokoldalúan használhatók. Feldobhatjuk velük az ünnepi reggelit, kerülhetnek süteményekbe vagy húsételek mellé, de akár házi készítésű gasztroajándék is lehet belőlük. Öt egyszerű, akár kezdők számára is kivitelezhető receptet hoztunk, melyeket még van idő elkészíteni karácsony előtt.
Gyömbéres narancslekvár
Hozzávalók:
- 2 kg narancs
- 2-3 db citrom kifacsart leve
- 8 bögre befőzőcukor
- 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
Így készül:
- A narancsokat nagyon alaposan mosd meg, majd zöldséghámozóval hámozd le a héjukat! Utóbbiból vagdoss egészen vékony csíkocskákat és tedd félre!
- A narancsot a fehér héjától, a csutkájától, végül a hártyájától is szabadítsd meg, csak a húsa maradjon! Kockázd fel!
- Egy lábasba szórd bele a csíkokra vagdosott narancshéjat, 4 bögre cukrot és 2 bögre vizet, forrald fel, majd közepes lángon rotyogtasd fél órán át!
- Ezután add hozzá a narancshúst, a frissen reszelt gyömbért, még 4 bögre cukrot és 2-3 citrom kifacsart levét!
- Főzd tovább legalább egy órán át vagy ameddig kellőképpen besűrűsödik!
- A lekvárt még forrón töltsd csírátlanított befőttesüvegekbe, zárd le, néhány percre állítsd fejre, majd szobahőmérsékleten hagyd kihűlni!
Karácsonyi eper-vörösáfonya lekvár
Hozzávalók:
- 0,5 kg fagyasztott eper
- 0,5 kg fagyasztott vörösáfonya
- 1 nagyobb fahéjrúd
- 1,5 kg befőzőcukor
- nátrium-benzoát
Így készül:
- Az epret és az áfonyát olvaszd ki, majd robotgépben pépesítsd!
- A gyümölcsöt, a befőzőcukrot és a fahéjrudat öntsd egy lábasba, keverd össze alaposan, majd forrald fel!
- 2-3 percig, kevergetés mellett forrald!
- Vedd le a tűzről, vedd ki belőle a fahéjrudat! Hagyd hűlni 5 percig, ezután szedd le a tetején keletkezett habot!
- A lekvárt ezek után adagold csírátlanított üvegekbe, minden üvegbe tégy egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd zárd le és helyezd száraz dunsztba!
Így sterilizáld a befőttesüvegeket!
- Az üvegeket alaposan mosd ki folyó vízzel!
- Ezek után 15 percre állítsd őket forró, lobogó vízbe, hogy minden baktériumot elpusztíts! Mosogatógépben 70 fokos programon is fertőtleníthetsz.
- A fertőtlenített üvegeket egy tiszta ruhára szájjal lefelé fordítsd és csöpögtesd ki! Belül ne törölgesd meg, mert a ruháról szennyeződés kerülhet az üvegbe.
- Ne feledkezz meg az üvegek tetejéről sem, azokat is sterilizálni kell.
Fűszeres almalekvár
Hozzávalók:
- 2 kg alma
- 0,5 kg befőzőcukor
- 1 kisebb citrom kifacsart leve
- 1 teáskanál fahéj
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt ánizs
- nátrium-benzoát
Így készül:
- Az almát hámozd meg, vagdosd kockákra, majd tedd egy vízzel teli lábasba és forrald fel, hogy megpuhuljon!
- Öntsd le róla a vizet és robotgépben pürésítsd!
- Add hozzá a cukrot, a citromlevet és a fűszereket, majd forrald fel!
- Ezután főzd közepes lángon addig, míg kellőképpen besűrűsödik!
- Forrón adagold előzetesen felmelegített, steril üvegekbe, majd mindegyikbe tegyél késhegynyi nátrium-benzoátot is, végül mehetnek a száraz dunsztba!
Pikáns körtelekvár
Hozzávalók:
- 1 kg körte
- 0,5 kg befőzőcukor
- 1 közepes méretű gyömbér
- 2 citrom kifacsart leve
Így készül:
- A körtét hámozd meg és szabadítsd meg a magjaitól! Ezután szeleteld fel kis kockákra!
- A gyömbért szintén hámozd meg, majd reszeld le!
- Egy műanyag edényben keverd össze a körtét, a gyömbért, a befőzőcukrot, valamint a citromlevet! Fedd le és a hűtőben hagyd állni egy éjszakán át, hogy az ízek rendesen összeérjenek!
- A keveréket öntsd egy fazékba és forrald fel! Ezek után vedd közepes lángra és 40-50 percig rotyogtasd!
- A tetején keletkezett habot szedd le, majd a lekvárt még forrón merd a csírátlanított befőttesüvegekbe! Szobahőmérsékleten hagyd kihűlni!
Fahéjas-ánizsos szilvalekvár
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 1 kg befőzőcukor
- 2 db csillagánizs
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vaj
Így készül:
- A szilvát alaposan mosd meg, magozd ki, majd vagdosd kockákra!
- Szórd egy lábasba, adj hozzá 1 dl vizet és lassan párold, míg megpuhul, de még nem esik szét! Ehhez nagyjából 10-15 percre lesz szükség.
- Ezt követően add hozzá a cukrot, a citromlevet, az őrült fahéjat és a 2 csillagánizst, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzd 15 percig!
- Amint a cukor feloldódott, vedd magasabbra a hőfokot és további kevergetés mellett még 5 percig főzd!
- Ezután vedd le a a tűzről, halászd ki belőle a csillagánizst, majd add hozzá az evőkanálnyi vajat!
- Szobahőmérsékleten, még a fazékban hagyd kihűlni és csak ezután adagold az alaposan sterilizált befőttesüvegekbe!
Még több karácsonyi recept:
- Martha Stewart karácsonyi menüje – könnyű és izgalmas
- Karácsonyfa formájú lasagne az olasz konyha szerelmeseinek
- Pezsgőben sült fogások – elegáns és egyszerű ünnepi receptek