nlc.hu
Kincskeresők

És te milyen abszurd dolgot lőttél a neten?

És te milyen abszurd dolgot lőttél a neten?

Hintóülés, ingyen elhozható cica, retró fotel, férj. Összegyűjtöttünk pár olyan különleges esetet, amikor érdekességek, furcsaságok akadtak fenn a vásárlók virtuális kosarában.

Az internetes vásárlás manapság az életünk része, teljesen természetes, hogy az online térben rendezzük a heti, a havi nagybevásárlást, ruhát, elektronikai cikkeket veszünk, vagy kutakodunk érdekességek, igazi kincsek után. Esetleg botlunk bele egészen furcsa dolgokba.

telefon

Fotó: Pexeks

Nagybevásárlás online

Egyértelműen erősödő tendenciáról van szó, úgy néz ki, egyre inkább a háttérbe szorul az offline vásárlás, pláne a koronavírus-járvány óta, amikor még azok is felhúzták a webshopjukat, akik állították, sosem fogják neten árulni a portékáikat. A számok is azt mutatják, hogy egyre többen és egyre többet vásárolnak az online térben: 2017-től 2020 végéig a globális online kereskedési piac értéke megduplázódott: 2,3 billió dollárról 4,5 billió dollárra növekedett. Elemzők szerint a következő 20 évben szinte a teljes kereskedelem az internetre fog költözni, az online eladások nagy része pedig mobileszközökről érkezik majd.

A kutatásokból az is kiderült, hogy az egyik ok, amiért ezt a verziót választják a vásárlók, mert online éjjel-nappal, a hét minden napján lehetőségük van az adott termékek beszerzésére.

A VG egyik cikkéből kiderül, hogy a szakemberek szerint a hazai e-kereskedelmi piac kezd hasonlítani a nyugat-európaira: mivel a nagybevásárlások mellett több kisebb beszerzést is egyre többen bonyolítanak le online. KSH-adatok szerint az év egészét tekintve 3 százalék feletti mértékben nőhetett a kiskereskedelmi forgalom, ami azt feltételezi, hogy a szektor nemcsak a 2020-as, hanem várhatóan a járvány előtti, 2019-es szintet is felülmúlta.

Egy kutatás szerint a vásárlók 43 százaléka rendelt külföldi webshopból (is), ennek elsődleges okai, hogy olcsóbban érhetők el a termékek, mint itthon, illetve olyasmi is megvásárolható, ami Magyarországon nem kapható. A külföldről is vásárlók közel fele ennek ellenére a hazai webáruházakat preferálja. Az egyik legnagyobb hirdető oldal, a Jófogás 2021-es felméréséből pedig az is kiderül, hogy a vásárlók 45%-a mindig, 45%-a pedig időnként szokott ráadás információt kérni a kiszemelt termékről. Az adatokból az is látszik, hogy az eladók átlagosan 3-4 óra alatt szoktak reagálni a vásárlói érdeklődésekre – leggyorsabban műszaki cikkek (konzolok, videójátékok, okostelefonok) és babaruhák esetében. Az eredményekből, pontosabban a vásárlásokból az is jól látszik, hogy

egyre jobban szeretjük a second hand termékeket.

Azaz egyre többen vásárolnak másodkézből, a megkérdezettek 60 százaléka a költséghatékonyságot emelte ki, míg 40 százalékuk együttesen a tudatosságot és a környezetvédelmet, derült ki a Jófogás említett kutatásából. Egyre többen vagyunk azzal tisztában, hogy a használt cikkek adásvételével jelentősen meghosszabbítható egy-egy termék életciklusa.

„Így találtam rá a férjemre is”

Kutakodás közben számos érdekességre, furcsaságra, vagy olyan dologra is rábukkanhatunk, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy kellenének. Így járt Fanni is, aki a vintage boltjához keresett bútorokat a Jófogáson, és végül egy hintóüléssel lett gazdagabb. „De találtam más érdekességeket is: például vonóhorgot, egy régi rozsdást, amin a korábbi boltomban lógtak az eladott ruháim, meg bontott csempe padlóburkolatot is vásároltam” – meséli, míg egy másik megszólaló azt az emléket eleveníti fel, amikor a leendő cicáját találta meg a hirdetések között.

cica

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

A kisgyerekem kitalálta, hogy neki csak fehér macska kell karácsonyra. Hát jó, felhívtam az összes macskamentőt, sehol kismacska, nem hogy fehér, mert ugye tavasszal születnek. Végső próbálkozásként, karácsony előtt öt nappal megnéztem a Jófogáson. És ott volt a hirdetés: hófehér kismacska ingyen elvihető. Másnap elhoztam vidékről, és azóta is nálunk van” – meséli Viki, és Erika is rákontrázik egy hasonló sztorival. Ő a kutyáját találta meg az ingyen hirdetések között, sőt, bevallom, az én ebem is onnan való, bár az ő történetét nem reklámoznám, mert anno nem sokat tudva a felelős állattartásról, egy szaporítótól vásároltam.

Ma már persze tudom, hogy fajtatiszta kutyát csak tenyésztőtől szabad vásárolni, és nem azért, mert törzskönyvet ad, hanem mert engedéllyel rendelkezik és elsősorban a kutya érdekeit nézi. Nem csomagtartóból árul, nem adja el akárkinek a kutyákat, nála meg lehet nézni a szülőket, és a kölyköket egészen apró korukban is, amikor még az anyjuk mellett vannak. A szaporítókkal ellentétben 8 hetes koruk előtt nem adja el őket, hiszen a túl korán elhozott kiskutyán a későbbiekben megmutatkozhatnak a korai szocializáció hiányának jelei, amit nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen visszaépíteni.

Szerencsére már nincs is lehetőség belefutni ilyen hirdetésekbe, a Jófogás 2020 áprilisa óta ugyanis kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szaporítók hirdetéseit kiszűrje, és végleg törölje azokat, miközben a menhelyeknek nagy elérésű, ingyenes üzleti felületet biztosít. Létrehoztak egy Országos Menhelytérképet is, valamint egy nyomtatott és digitális kiadványt is készítettek – ez utóbbiban, a legfontosabb tudnivalókon kívül, az Ürömi Állatotthon 11 kutyusával is közelebbről meg lehet ismerkedni.

Visszatérve a különleges találatokhoz, volt olyan is, aki ritka bútorra lelt, még ha a végén kiderült, nem is volt olyan jó az a biznisz.. „Két retró fotelt vettem, amit kétszer annyiba került felújítani, mintha két új fotelt vásároltam volna az Ikeában” – mesélte nevetve Zsófi, aki azért nem bánta meg a bizniszt. És volt olyan is, aki összesen egy dolgot vett az online felületen, egy dán teakfa fotelt, viszont azt olcsón, mert nem volt párja. Rita, aki rutinos vadász, pedig az egész vendégházát jóformán second hand, és Jófogáson talált régi bútorokból rendezte be. És volt, aki a Jófogáson keresztül találta meg a férjét: „Kitaláltam, hogy kell egy tangóharmonika. Azóta harmonikázom és férjet is fogtam vele. De minden a Jófogással kezdődött.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top