Kockáról kockára

Kell a gyerekeknek kicsi mobil?

A gyerekek gyakorlatilag bármivel képesek játszani, ami a kezük ügyébe kerül, nem csak boltban vett játékkal. Ám ha mégis a készen vásárolható játék mellett döntünk, alaposan fontoljuk meg, melyik segíti igazán a gyermek fejlődését.

A gyermekek egészséges lelki, szellemi és testi gyarapodásához elengedhetetlen a játék, amiben kiélhetik kreativitásukat, fantáziájukat, és amin keresztül közvetlen tapasztalatokat szereznek az őket körülvevő világról és kapcsolatot teremthetnek társaikkal. A szakemberek és játékboltosok megfigyelései szerint egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülők körében, hogy cseperedő gyermekük kezébe hasznos, fejlesztő játékot adjanak, azonban nem mindig egyértelmű számukra, mi is az, ami valóban megfelel ezeknek a szempontnak.

Sokan úgy gondolják, hogy azok játékok nevelnek igazán az életre és fejlesztik a képességeket praktikus irányba, amelyek a mi felnőtt életünkben fontos szerepet betöltő tárgyakat, eszközöket utánozzák. Ilyen például a kis mobiltelefon vagy a laptop. Mások előnyben részesítik a logikát, elmét pallérozó játékokat, és már korán a kicsik kezébe adják a különféle társas- és táblajátékokat, kártyákat.

Kell a gyerekeknek kicsi mobil?


A jó játék enged játszani

Valójában sokkal jobb lenne ezek helyett olyan játékot találni a kicsiknek, amelyek nem szabják meg előre a játék menetét, nem irányítják a gyermeket. Általános alapelv a jó játék kiválasztásánál, hogy az olyan legyen, aminél kilencven százalékban a képzelőerő játssza a főszerepet. Azok a játékok, amelyek arra utasítanak, hogy a gyerek válaszoljon meg, töltsön ki, írjon bele valamit, nem kreatívok.

Az igazi, kreativitást ösztönző játék szétszedhető, bármivé alakítható, nem utasít, hanem a lehetőségek széles skáláját nyújtja. Az olyan régi klasszikusok, mint az építőkockák, a gyurma és a színes ceruzák a legideálisabbak ilyen szempontból, mert ezek egyaránt fejlesztik a kreativitást és a motoros képességeket is. Ezekkel játszva a gyermek fantáziája, kézügyessége, térlátása, logikája egészségesen és harmonikusan gyarapszik.

 

Kell a gyerekeknek kicsi mobil?


A jó játékot többen is játszhatják

Talán nem is kell hangsúlyozni, hogy játék közben sajátítják el a gyerekek a saját testük és az őket körülvevő tárgyak használatát és a környezetükben lévő emberekkel való kapcsolatot, kommunikációt is. Egyáltalán nem baj, ha valaki magában is elvan és egyedül is jókat játszik, de a játéka legyen olyan, amit meg tud osztani másokkal is, amit közösen játszhat más gyerekekkel vagy éppen a szüleivel.

A társaságban zajló játék igen serkentő, mindig új ötleteket kelt a gyerekekben és segíti megtalálni a helyüket a közösségben. A gyermek későbbi felnőtt élete sikereinek és kudarcainak döntő többsége abból származik majd, hogyan tud alkalmazkodni és érvényesülni az emberek különféle csoportjaiban, és csak kis részben attól, hogy mennyire okos, művelt és éles eszű.

 

Kell a gyerekeknek kicsi mobil?

 

A jó játék további ismérvei

A jó játék jó kidolgozású, strapabíró és megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, ami meg is található a csomagolásán. Használata öröm, a gyermek kíváncsiságát kelti fel és sokszori használatra csábítja. Emellett kihívást jelent számára, használata pedig sikerélményeket, nem pedig állandó frusztrációt okoz. Végezetül pedig megfelel a gyermek életkorának, érettségének, sem nem túl kevés, sem nem túl sok ahhoz, és támogatja az aktuális fejlődési szükségleteit, fejlődésben lévő készségeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top