Kölyökkalauz

10 érv a kütyük mellett és ellen – döntsd el, mi jó a gyereknek

Óriási vitát és indulatokat tud kiváltani a szülőkből, mikor a gyerekek és a modern kor technológiai vívmányainak kapcsolatára kerül a szó. A televízió, a számítógépek, okostelefonok, videójátékok, és más kütyük hasznáról és ártalmairól erősen megoszlanak a vélemények, és kölcsönösen maradinak vagy ostobának nézik egymást azok, akik ellentétes állásponton vannak a témával kapcsolatban. Valószínű, hogy az igazság ismét középen van.

Két szélsősége vélemény körül alakítják ki manapság az emberek az álláspontjukat, ha a modern kütyük és a gyermeknevelés kapcsolata kerül szóba. Az egyik szerint minden olyan kütyü, aminek képernyője és gombjai vannak egyenesen a gonosztól származik, és a gyermek egészséges testi és lelki fejlődését nem egyszerűen akadályozza, hanem kifejezetten rossz irányba fordítja. A másik vélemény pedig azt tartja, hogy a kütyük a civilizációnk alapvető eszközei, amik ismerete nélkül senki nem boldogulhat ebben a modern világban. Ergo minél többet tud a gyerek a kütyükről és minél jobban kezeli őket, annál több esélye van arra, hogy sikeres felnőtt legyen. 

10 érv a kütyük mellett és ellen – döntsd el, mi jó a gyereknek

Anélkül, hogy igazat adnánk bármelyik vélemények, vegyük most sorra, mi szól egyik és másik mellett. Az alábbi érvek és ellenérvek nem légből kapottak, hanem kíséreltekkel és kutatásokkal bizonyították az igazságukat a hozzá értő szakemberek. Összegezze őket az olvasó, és döntsön utána arról, hogy hogyan alakítja ki a gyereke helyes kütyühasználati szokásait, mert ez ma már csaknem olyan sarkalatos pontja a gyermeknevelésnek, mint a helyes táplálkozás. Egy tippet azért adnánk: a mértékletesség és változatosság a kütyühasználatban is igen hasznos dolog.

Pro

1. Információszerzés, műveltség, tájékozottság
A különféle kütyük segítségével az információk elképesztően gazdag tárházához férhetnek hozzá a gyerekek. Elsősorban a televízió és az internet kínálja a szinte végtelen, de legalábbis átláthatatlan mennyiségű adatok, híreket és információk, halmazát, amelyekkel segítik az eligazodást, tájékozódást a világban és amiből akár komoly műveltséget is fel lehet építeni. Ettől a lehetőségtől nem szabad megfosztani a gyerekeket, viszont meg kell őket tanítani arra, hogy hogyan válogassanak, szűrjenek az információk között.

2. Jártasság szerzése
Mindegy, hogy buszsofőr vagy rakétamérnök lesz valaki, a munkájában használni fogja a különféle elektronikai berendezéseket és kütyküket, ezért óriási hátránnyal indul a munkaerőpiacon az, aki nem szerez idejében jártaságot a kezelésükben. De nem csupán a karrier szempontjából fontos ez a jártasság, hiszen a mindennapok lebonyolításában – kezdve a banki ügyek intézésétől a villanyóra-állás diktálásán át a vásárlásig – folyton támaszkodunk ezekre az eszközökre és az általuk kínált lehetőségekre.

3. Kikapcsolódás, szórakozás
Ki ne élvezné a jó videójátékokat, a televíziós műsorokat, a netes portálok érdekes cikkeit, képeit videóit? A szórakozásban és kikapcsolódásban jelentős része van a kütyüknek, és nagyon sok igazán tartalmas, érdekes kiapcsolódási lehetőséget kínálnak a kütyük.

10 érv a kütyük mellett és ellen – döntsd el, mi jó a gyereknek

4. Beilleszkedés, szocializáció
Az internet és a telefónia nagy sikertörténete a különféle közösségi hálózatok megszületése és villámgyors bővülése. A kütyük segítségével olyan lehetőségek nyíltak a kapcsolattartásban, amikre korábban sosem volt példa, és gyakorlatilag kiesik ma már a közösségből az, aki nem tart lépést a technikával és nincs jelen a cyber térben is.

5. Praktikum
Számtalan praktikus felhasználási módja van a kütyüknek. Csak az okostelefonok hasznos app-jai egyedül annyi segítséget tudnak adni a mindennapokban, mint korábban semmi más, és ezek közül jó néhány kifejezetten a gyerekeknek készült. Hogy mást ne említsünk, egy jól elkészített telefon app segítheti egy cukorbeteg gyerek pontos inzulinadagolását és a diétájának betartását – ésd ezzel akár az életét is megmentheti.

Kontra

1. Egészség romlása
Bizonyított tény, hogy a televízió és a különféle kütyük rengeteg időt vesznek el a gyermektől. Ezt az időt egyhelyben ülve, mozgás nélkül töltik, ami nagyon káros az egészségükre és fejlődésükre: a csontozatuk, a keringési rendszerük, az izmaik satnyábbak lesznek, a betegségekre fogékonyabbakká válnak, és általában gyengébb lesz az ellenálló képességük minden külső hatással szemben.

2. Elidegenedés
Miközben a neten lógva cyber kapcsolataik ápolásával és lájkok vadászatával töltik az időt a gyerekek, a valós kapcsolataik elsorvadnak, hiszen kevesebbet érintkeznek más gyerekekkel a valóságos térben és időben. Nem tanulják meg az együttélés szabályait, vagy legalábbis nem szereznek rutint ezek alkalmazásában, ami felnőtté válva számtalan problémát okoz majd nekik az érvényesülésben a párválasztástól kezdve a karrierépítésig.

10 érv a kütyük mellett és ellen – döntsd el, mi jó a gyereknek

3. Családi konfliktusok
A kütyük jól láthatóan romboló hatással vannak a családi békére is: mivel a kütyük, a videó játékok és az internet kifejezetten addiktívnak számítanak (amivel szemben ráadásul egy gyerek teljesen kiszolgáltatott), a kütyüktől való tiltás gyakran óriási hisztikkel jár. A gyerekek dühösek lesznek a szüleikre, ha az korlátozni akarja a géphasználatukat, éppen úgy, ahogy felingerli egy alkoholistát, ha valaki kiveri a kezéből a poharat.

4. Lelki sivárság, fantáziátlanság
A kütyük, a képernyők speciális üzemmódba kapcsolják az agyat. A gyermekeknél óriási károkat okoz, hogy készen kapják a monitorról a képeket: rajzfilmek és más mozgóképek nem indítják be bennük, sőt egyenesen gátolják a belső képalkotást,. amit például egy olvasott mese megtenne. Ennek következtében fantáziátlanok lesznek, képzelőerő híján pedig nehezebben küzdenek majd meg az élet kihívásaival, bánataikkal, szorongásaikkal. A képernyő passzív befogadókká teszi a gyermekeket, érzelmek helyett indulatokat kelt, és így az a gyermek, aki egyfolytában a képernyőt bámulja, sivár lelkivilágú, dühös emberré cseperedik.

5. Költségek
Nem elhanyagolható szempont, hogy a kütyük pénzbe kerülnek. Ráadásul nem is kevésbe, és ha szeretnénk kielégíteni a gyermek vágyait, és megvesszük neki mindazokat az áhított kütyüket, amiket valaki másnál látott és megkívánt, akkor bizony jó, ha keresünk egy jól fizető állást, mert súlyos százezreket fogunk elkölteni ilyen eszközökre minden évben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top