KönnyedÉn
Hirdetés

Reggel még lapos a hasad, de ebéd után mindig felpuffadsz? Így orvosold!

Hiába veszel fel reggel egy, a tested vonalát követő ruhát vagy egy passzosabb felsőt, délután már inkább azon igyekszel, hogyan takard el a lufiméretűre puffadt hasadat? Ezt teheted a puffadás ellen!

Ha rendszeresen puffadsz, annak számos oka lehet a hormonális változásoktól, a klimaxtól kezdve az irritábilis bélszindrómán át a kevés folyadékfogyasztásig, és a helytelen táplálkozásig. Sok esetben azonban elegendő néhány hétköznapi szokásunkat megváltoztatni ahhoz, hogy búcsút inthessünk a puffadásnak.

Egyél kevesebb cukor- és szénhidráttartalmú, valamint csípős ételt

A szénhidrátok és a cukros ételek, italok amellett, hogy kajakómát okoznak, puffadást is kiválthatnak. De ugyanúgy felpuffadhatsz egy-egy pikánsabb fogástól is, ugyanis az erősen borsos, chilis ételek, vagy a csípős szósszal nyakon öntött húsok, tészták fokozzák a gyomorsav-termelődést, ami irritálja a gyomrot, és puffadáshoz vezet. Ezért igyekezz olyan fűszereket használni az étkezéseid során, amik eleve segítik az emésztést: a rozmaring, a tárkony, a menta, a bazsalikom és a kapor nemcsak finom ízeket kölcsönöznek az ételeknek, hanem a puffadást is megelőzheted velük.

Használj gyógynövényeket puffadásra

A puffadást már szinte a mindennapok kellemetlen részének tekinted? Ha rendszeresen feszül a gomb a nadrágodon, akkor jó választás lehet a puffadást csökkentő kömény, citromfű vagy a vérehulló fecskefű. De ha ehhez görcsök vagy teltségérzet is társulnak, akkor jó szolgálatot tehet egy olyan patikaszer, amiben van a görcsoldó hatásáról ismert máriatövis, borsmenta és orvosi angyalgyökér; esetleg nyugtató kamilla vagy a fájdalmakat enyhítő édesgyökér és keserű tatárvirág.

Csökkentsd az édesítőszereket

Nemcsak bizonyos ételek, hanem az édesítőszerek is okozhatnak puffadást. Vagyis, ha a teádat, kávédat, turmixodat xilitol, mannitol vagy szorbitol tartalmú édesítővel ízesíted, könnyen lehet, hogy felpuffadsz. De a diétás üdítők, a cukormentes rágógumik sem veszélytelenek, ha a csomagoláson a felsorolt édesítőszereket látod az összetevők között. De tudd: nemcsak a cukormentes rágók okozhatnak puffadást, hanem a cukros változatok is, ugyanis a rágózás során rengeteg levegőt nyelünk, ami a beleinkbe szorulva puffadáshoz vezet.

Mozogj az egészséges emésztésért

Egész szervezetünk, így az emésztésünk érdekében is fontos, hogy rendszeresen mozogjunk. Ha sportolsz, könnyebben beindulnak a szervezeted méregtelenítő, tisztító folyamatai, és amellett, hogy a súlyfelesleget is könnyebben ledolgozhatod, az anyagcserédet is fokozhatod, megelőzve ezzel a gyomorproblémákat. Kisebb eséllyel kell székrekedéssel és puffadással számolnod, ha a mozgást a mindennapjaid részévé teszed, ráadásul a stressz levezetésére, kezelésére is tökéletes módszer. Sőt, ha hetente minimum háromszor mozogsz, csökkentheted a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.17.10.2019.2106.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top