KönnyedÉn
Hirdetés

Kapkodva eszel, és gyakran fáj a gyomrod? Így előzheted meg!

Ha egész nap egyik helyről a másikra rohansz, vagy a határidők állandó szorításában élsz, és jóformán azt sem tudod, hol áll a fejed, nem csoda, ha gyakran puffadsz, vagy hasfájás kínoz. Ezekre figyelj, ha nincs sok időd enni!

Az emésztési problémák, a puffadás, a gyomorbántalmak és a hasfájás sajnos népbetegséggé váltak, ami nagy részben a stresszes életmódnak, valamint a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak köszönhető. De ha előrelátó vagy, megelőzheted a gyomorfájást!

Rágj meg minden falatot!

Ha éhes vagy, és kevés az időd az étkezésre, könnyen eshetsz abba a hibába, hogy túleszed magad. Amikor farkaséhesen, lóhalálában eszünk, valójában nem hagyunk arra időt az agyunknak, hogy érzékelje a teltségérzetet. Vagyis ilyenkor rövid idő alatt nagyobb mennyiségű ételt vehetünk magunkhoz, mint amennyire ténylegesen szükségünk lenne. Ez pedig nemcsak a pluszkilókhoz, hanem emésztési problémákhoz és gyomorfájáshoz is vezethet.

Fontos az is, hogy ne 10 perc alatt lapátold be az ételt, hanem hagyj elég időt, legalább 20 percet az ebédre. Amikor az óránkat lesve gyorsan, kapkodva eszünk, az étel mellé nagyobb mennyiségű levegőt is juttatunk a gyomrunkba, amitől puffadás is kialakulhat. Igyekezz kis falatokat magadhoz venni, és mielőtt lenyeled, alaposan megrágni, ugyanis ha csak félmunkát végzel, a gyomrodra nagyobb terhelést teszel, mint az indokolt lenne.

Előfordulhat, hogy nem tudod megoldani a nyugodt étkezést. Ilyenkor hívj segítségül olyan gyógynövényeket, amik enyhíthetik a puffadást és a görcsöket. A görcsoldó hatásáról ismert máriatövis, borsmenta  és orvosi angyalgyökér, a puffadást enyhítő kömény, vérehulló fecskefű és citromfű, valamint a fájdalomcsillapító keserűtatárvirág- és igaziédesgyökér-tartalmú  készítmények segítségedre lehetnek egy húzósabb napon.

Válogasd meg, mit eszel!

Ha a napjaid sűrűek, akkor különösen fontos, hogy megválogasd, mit eszel napközben. Indítsd a reggeledet magas rosttartalmú kásával, valamint növényi tejjel, ami egész délelőttre ellát energiával, és az emésztésedet is beindítja. Délben is figyelj arra, hogy ne maradjanak le a tányérodról a zöldségek (így a bennük található rostok), valamint a B12-vitaminban gazdag sovány húsok. A gyümölcsöket és a natúr olajos magvakat se felejtsd ki az étrendedből, amiket két étkezés között egyél, azonban arra ügyelj, hogy az alma sokaknál okoz puffadást. Ha nálad is, akkor ne ezzel a gyümölccsel indítsd a napodat.

A vacsorád legyen könnyű, ne terheld a gyomrodat nehéz, zsíros, szénhidrátban gazdag ételekkel, helyette dobj össze egy finom salátát, vagy egy kis adag durumtésztát pestóval. A jó emésztéshez természetesen a megfelelő mennyiségű folyadék is hozzátartozik, ami körülbelül napi 2 litert jelent: a bélgázképződést okozó cukros és szénsavas üdítők helyett a folyadékot ásványvízből, levesekből, teákból, valamint hígított, frissen préselt gyümölcslevekből pótold.

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.17.10.2019.2106.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top