Könnyű hétköznapok

Hogyan kell megszabadulni a pókoktól?

Egy kutatás szerint a férfiak 29 százaléka, a nők 59 százaléka undorodik a pókoktól. A pókprobléma valószínűleg nagyon sokunkat érint. Hogyan tarthatjuk távol őket?

Vannak, akik egyenesen pánikba esnek egy pók láttán, és vannak olyanok is, akiket elbűvölnek ezek az állatok. Abban azonban a legtöbben egyetértünk, hogy nem szeretjük, ha nyolclábúak szaladgálnak az otthonunkban. Pedig a házak és a lakások nehezen elérhető, nehezebben tisztán tartható sarkaiban nagyon jól érzik magukat. Különösen ősszel és télen szeretik a szobák melegét, mikor kint nedvesebbre és hűvösebbre fordul az idő. De érdemes egyáltalán a pókok ellen harcolni? Van bármilyen hatásos módszer, amivel távol tarthatjuk őket a szobáinktól?

Hogyan kell megszabadulni a pókoktól?

A legegyszerűbb az, ha nem is adjuk meg nekik a lehetőséget. A szúnyoghálók az ablakokon és ajtókon jó szolgálatot tehetnek, éppen ezért eszünkbe se jusson leszedni ezeket ősszel a nyílászárókról, a pókok pont ilyenkor igyekeznek befelé. Ha valaki biztosra akar menni, annak a speciális rovarhálókat ajánljuk: ezek olyan sűrű szövésűek és olyan vékony szálakból állnak, hogy egyetlen ízeltlábú sem jut át rajtuk.

Hogyan tartsuk távol a pókokat?

A legtöbb rovarhoz hasonlóan a pókok is érzékenyek a szagokra. A levendulát és a borsmentát például kifejezetten utálják. Hatékony megoldás lehet, ha levendulacsokrot teszünk az ablakpárkányra, esetleg időről időre illóolajos vízzel körbefújjuk a lakást. De nem szeretik a gesztenyét sem, a héjából még ki nem potyogott, de meghasadt darabokat helyezzük az ablakba, ez is távol tartja őket, ráadásul őszi dekorációként is jól mutat.
A kinti világítást is érdemes lekapcsolni estefelé és éjszakára. A pókokat ugyan nem vonzza a fény, de más rovarokat igen, amiket pedig a pókok ínycsiklandó csemegének találnak.

Hogyan távolítsuk el a pókokat a lakásból?

Ha valamilyen úton-módon kicseleztek bennünket és már befészkelték magukat a lakásba, akkor ne csapjuk agyon őket. Ez a legkegyetlenebb módja annak, hogy megszabaduljunk a pókoktól, ráadásul az így elpusztított példányok csúnya foltot hagyhatnak a falon vagy a szőnyegen. Válasszunk inkább egyet a pókfogó szerkezetek közül. Ezeket alkalmazva nem kell az állathoz érni, és a csapdába esett állatot szépen szabadon engedhetjük. A pók felporszívózása sem jelent tuti megoldást, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a felszívott pók megfullad a porzsákban. Akkor biztos csak az ízeltlábú halála, hogy ha beszippantás után párszor rátesszük a kezünket a működő porszívó csövének nyílására. Ezt a nyomást nem bírják a pókok, így elpusztulnak.

Ha fent említett megoldások közül egyik sem tetszik, és a pókokon kívül amúgy is vágyunk egy háziállatra, szerezzünk be egy macskát. A cicák nagyon jó vadászok, a pókokat is elkapják. Ráadásul a jelenlétük is elegendő ahhoz, hogy távol tartsák nyolclábú ellenségeinket. 

További tippek pókok ellen:

 Hogyan kell?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top