nlc.hu
Kullancsveszély

Kullancsveszély: a kertünkben is élhetnek

Kullancsveszély: nem csak a kiránduláson találkozhatunk velük, a kertünkben is élhetnek vérszívók

Családi házak kertjeiben, városok parkjaiban, lovagló órán, focizás közben - a kullancsok jóformán mindenhol jelen vannak. Nem csak az erdei sétákon kell védekeznünk ellenük.

Amíg régen jellemzően a magas aljnövényzetű erdőkben, mezőkön és a haszonállatok közelében kellett vigyáznunk a kullancsokkal, ma már szinte minden talpalatnyi zöld felületen találkozhatunk velük. Ezért nemcsak a családi kirándulás során, hanem gyermekünk kerti futkározása alatt is gondolnunk kell a kullancsok elleni védekezésre.

Miért kell különös figyelmet szentelni a kullancscsípés megelőzésére? Tény, hogy nem minden kullancs fertőzött, csak bizonyos százalékuk csípése okoz fertőzést, de ezt előre nem tudhatjuk. Ezért fő az elővigyázatosság, mert ha FSME-vírust* terjesztő élősködő csíp meg minket, annak komoly következményei lehetnek.

Miért veszélyes az FSME-vírus*, és mit tehetünk ellene?

A kullancscsípés önmagában nem veszélyes, azonban ha FSME-vírussal* fertőzött a kullancs, akkor akár vírusos agyvelőgyulladás is kialakulhat. Elsőrendű fontosságú tehát a  megelőzés.¹

Kullancsveszély a kertünkben

A kertünkben is lehetnek kullancsok! (Fotó: Getty Images)

A kezdeti tünetek az influenzához hasonlítanak, ezért könnyű összetéveszteni a két betegséget: láz, izomfájdalom, később hasmenés, hányinger. Mivel a vírusos agyvelőgyulladás kétfázisú betegség, eleinte azt a látszatot keltheti, hogy meggyógyultunk.  Később azonban következhet a második szakasz, ami már súlyosabb lefolyású lehet.¹

A védekezés során fontosak az egyéb megelőző óvintézkedések, mivel nem minden kullancs által terjesztett betegség ellen van védőoltás. Azonban az FSME-vírus* ellen évtizedek óta  rendelkezésre állnak a védőoltások, amelyek már 1 éves kortól adhatók.

Az alapoltás-sorozat általában 3 lépésben zajlik: az első 2 oltást 1-3 hónap különbséggel kell beadni. A védettség a második után alakul ki. Az ezt követő egy éven belül következik a 3. oltás. Az első emlékeztető oltásra 3 év múlva kerül sor, majd 5 évente szükséges az oltás ismétlése – életünk végéig.

Referenciák:
*FSME-vírus: Frühsommer meningoenzephalitis virus, kullancsencephalitis vírus                                                            
1. Országos Epidemiológiai Központ 2. Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről, Epinfo 16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május 4. http://www.oek.hu/oek.web?to=1725,2496&nid=926&pid=1&lang=hun Utolsó megtekintés:2021. március 29.
PP-FSM-HUN-0141
OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/23517-2/2021.
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu
Anyag lezárás dátuma: 2021. április 9.

A cikk megjelenését a Pfizer Kft. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top