nlc.hu
Kullancsveszély

5 különbség az FSME-vírus és a Lyme-kór között

5 különbség az FSME-vírus és a Lyme-kór között

Az FSME-vírus (*1) okozta kullancsencephalitist és a Lyme-kórt egyaránt fertőzött kullancsok terjeszthetik, a két betegséget gyakran össze is tévesztik. A két fertőzés között azonban számos különbség van. Íme a legfontosabbak.

Vírus vs. baktérium

A kullancsencephalitist, vagyis a vírusos agyvelőgyulladást az FSME-vírus (Frühsommer Meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus) okozza. Ez a vírus a Flaviviridae családból származik, és az Ixodidae családba tartozó kemény kullancsok terjesztik, elsősorban koratavasz és őszi hónapok közötti időszakban. A vírus a csípést követően azonnal átterjedhet az emberre. (2,3)

A Lyme-kórért egy baktérium, nevezetesen a Borrelia burgdorferi a felelős, melynek fő terjesztői a feketelábú kullancsok, ezen belül is főképp a fiatal egyedek, az úgynevezett nimfák. A betegség átadásához a kullancsnak általában 36-48 órán keresztül kell érintkeznie az emberrel. (2,3)

Elterjedés

Hazánkban mind a két fertőzéssel kapcsolatban jelentenek eseteket évről évre, a Lyme-kór tekintetében gyakoribb fertőzésről beszélhetünk, mint a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás esetében. Nehéz pontosan megbecsülni, hogy a kullancsok milyen arányban fertőzöttek a kórokozókkal, hiszen ez függ a gyűjtés helyétől és a kullancsok aktivitásától. A nedvesebb, nyirkosabb területeket kedvelik, de nem kell feltétlenül erdőben járnunk, hogy találkozzunk a közönséges kullanccsal, akár a kertekben és parkokban is megtalálhatóak. (2)

Kullancscsípés

Fotó: Getty Images

Tünetek

Az FSME-vírussal való megfertőződést követő héten a betegek általában influenzaszerű tüneteket tapasztalnak, így lázat, izomfájdalmakat, fejfájást, illetve rossz közérzetet. Ezután az esetek 20 százalékában néhány napos tünetmentes időszak után a kór új fázisba lép, mely már érinti a központi idegrendszert, és agyhártyagyulladást, agyvelőgyulladást okoz. A leggyakoribb tünetek ekkor a fejfájás, merev nyak, szédülés, hányinger és hányás, de jelentkezhetnek érzékszervi zavarok, sőt akár súlyosabb idegrendszeri tünet is felléphet. (2,3)

A Lyme-kór jellegzetes tünete az Erythema migrans (EM) nevű kiütés, vagyis a kullancscsípés körül kialakuló, világos közepű, körkörös, vörös folt. Ehhez az első 3-30 napban további tünetek is társulhatnak, például láz, hidegrázás, fejfájás, illetve izom- és ízületi fájdalmak. A súlyosabb tünetek később, akár hónapokkal a megfertőződést követően jelentkeznek. Ezek a nyakmerevség, további EM kiütések, arcbénulás, szívdobogás vagy szabálytalan szívverés, fájdalom az inakban, izmokban, ízületekben és csontokban, zsibbadás vagy bizsergés a kezekben vagy a lábakban.(2,3)

Kezelés

Az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladásra nem létezik vírusellenes terápia. Csak a tünetek enyhítését célzó, támogató gyógyszeres kezelés lehetséges. (4) Az agyhártyagyulladás kialakulása következtében minden harmadik esetben hosszú távú szövődmény alakulhat ki (memóriazavar, halláskárosodás, végtaggyengeség). (5,6) Ezzel szemben a diagnosztizált Lyme-kór általában sikeresen kezelhető antibiotikumokkal, ám a hosszú távú következményei közé tartozhatnak az ízületi gyulladások és az idegrendszeri szövődmények. (7)

Megelőzés

Az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás esetében segítséget jelenthetnek a védőoltások, a Lyme-kór azonban védőoltással egyelőre nem előzhető meg. (3) Éppen ezért fontos a megfelelő védekezés: tájékozódjanak a kiszemelt úti cél kullancsoknak való kitettségéről. Kirándulás, túrázás közben viseljenek lehetőleg világos ruházatot, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot, utóbbit a zokniba betűrve. Használjanak rovarriasztót, a nap végén pedig tüzetesen vizsgálják át az egész testünket, és ha kullancsot találnak, a lehető legrövidebb időn belül, szakszerűen távolítsák el! (3,4)

A kullancs helyes eltávolítása

Fotó: Getty Images

Így távolítsa el helyesen a kullancsot!

A kullancs kiszedéséhez semmiképp ne alkalmazzon olyan elterjedt, ám helytelen praktikákat, mint az olaj, a zsír, a tű vagy a gyufafej használata. Ne is nyomkodja a kullancsot, mivel ezekkel éppen azt érheti el, hogy a kórokozót az állat a szervezetbe üríti.

A leghatékonyabb eszköz, amivel megszabadulhat az állattól, a patikákban beszerezhető kullancskiszedő csipesz, de ennek hiányában szemöldökcsipesz is használható. A csipesszel a bőrhöz lehető legközelebb, a fejénél ragadja meg a kullancsot, majd csavargatás nélkül, egy határozott mozdulattal húzza ki! Ha a feje beszakadna, nem kell megijedni, nem fertőz. Néhány nap elteltével magától kilökődik a bőrből. A kullancs eltávolítása után a csípés helyét fertőtlenítse alkohollal vagy jóddal! Az ezt követő napokban, hetekben figyelje a csípés helyét és ha bármilyen rendellenességet tapasztal, forduljon orvoshoz! (2,3)  

Referenciák:

*FSME-vírus: Frühsommer Meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus

1. FSME: Risikogebiete in Deutschland (Stand: April 2011), Epidemiologisches Bulletin 17/2011 RKI, 2. Mai 2011/Nr. 17. Elérhető: https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Archiv/2011/Ausgaben/17_11.pdf?__blob=publicationFile Utolsó megtekintés: 2022. május. 7.

2. NNK Lakossági tájékoztató a kullancsokról Elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/1078-tajekoztato-a-kullancsokrol Utolsó megtekintés: 2022. 05. 10.

3. Országos Epidemiológiai Központ 2. Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről, Epinfo 16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május 4. https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/1078/OEK_modszertani_levele_2009.pdf Utolsó megtekintés: 2022. május 7.

4. Módszertani levél a 2022. évi védőoltásokról. Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek Utolsó megtekintés: 2022. április 29.

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület
Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu
Lezárás dátuma: 2022. 05.18.
PP-TCV-HUN-0008
OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/31729-2/2022

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top