nlc.hu
Kullancsveszély

Veszélyek, amik a szabadban leselkednek ránk

Apró veszélyek, amik a szabadban leselkedhetnek ránk

Ha itt a tavasz, közeleg a nyár, nincs kedvünk a négy fal között maradni, vár ránk a kert, a park, az erdő, a mező. Hogy semmi ne rontsa el az örömünket, érdemes felkészülni arra, hogy a szabadban is leselkedik ránk néhány veszély, amikkel szemben szerencsére megvédhetjük magunkat.

Jobb félni, mint megijedni, nehéz ezt a fontos tanácsot fejben tartani, amikor végre itt a jó idő, zöldellnek a növények, csicseregnek a madarak, és megannyi szabadidős program, elfoglaltság, kaland vár. De bármi is legyen a hobbink vagy kedvenc időtöltésünk a családdal, az ismerősökkel, azért saját magunk és szeretteink érdekében ne feledkezzünk meg arról, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.  

A kullancsok által terjesztett betegségek

Ha tavasz, akkor kullancsszezon. Kora tavasszal indul el nálunk a nagy tavaszi rajzás, amely az őszi hónapokig tart, bár a szakértők szerint 6 fok felett számolnunk kell azzal, hogy találkozunk ezekkel az ízeltlábúakkal. 1,2 Ugyan nagyobb számban továbbra is az erdőkben, mezőkön fordulhatnak elő, de most már a városokban, az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken,  így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában is előfordulhatnak kullancsok.1

Mint köztudott, a kullancsokkal azért is érdemes vigyázni, mert több betegség átvitelére is képesek lehetnek. A legjobb védekezés természetesen a megelőzés, vagyis amennyiben lehet, kerülni kell az olyan helyeket, ahol nagy számban fordulhatnak elő kullancsok. Ha erre nincs mód, akkor érdemes beszerezni kullancsriasztó készítményt, illetve túrázáshoz, kiránduláshoz olyan ruházatot viselni, amin könnyen észre lehet venni a kullancsokat, és ami viszonylag nagy felületen fed. Amennyiben a bőrbe fúródott állatot talál, meg kell próbálni azt egy megfelelő eszközzel eltávolítani. 

Kullancs egy virágon

Fotó: Pexels

Minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot, bizonyos kórokozóknál annál inkább csökkenteni lehet annak az esélyét, hogy az esetlegesen fertőzött állat csípésével átadja a fertőzést. Amennyiben a kullancs eltávolítását követően tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. A kullancsok által közvetített betegségek közül érdemes kiemelni a Lyme-kórt, illetve az FSME-vírus*3 által okozott agyvelőgyulladást. A Lyme-kórt baktérium, míg a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást vírus okozza.

Míg előbbi ellen nem lehet oltással védekezni, csupán utólagos, antibiotikumos kezelés áll rendelkezésre, utóbbinál pont fordított a helyzet, sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható, viszont a védőoltások segíthetnek a megelőzésben.1,2,4,5 Érdemes konzultálni a háziorvossal az FSME-vírus elleni védőoltással kapcsolatban, amely gyermekek számára már 1 éves kortól elérhető.5 Minél hamarabb érdemes a megelőzés lehetőségéről érdeklődni a háziorvosnál és gyermekorvosnál, mivel az alapvédettség kialakulásához két oltásra van szükség.5

*FSME-vírus: Frühsommer meningoenzephalitis virus, kullancsencephalitis vírus 

Referenciák: 

1. NNK Lakossági tájékoztató a kullancsokról
2. Lars Lindquist, Olli Vapalahti: Tick-borne encephalitis. Lancet. 2008 May 31;371(9627):1861-71. doi: 10.1016/S0140-6736(08)60800-4. 
3. FSME: Risikogebiete in Deutschland (Stand: April 2011), Epidemiologisches Bulletin 17/2011 RKI, 2. Mai 2011/Nr. 17. 
4. D. Amicizia at al. Epidemiology of tick-borne encephalitis (TBE) in Europe and its prevention by available vaccines. Human Vaccines & Immunotherapeutics 9:5,1163–1171; May 2013; 
5. Módszertani levél a 2022. évi védőoltásokról. Utolsó megtekintés: 2022. április 29.

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, „A” épület
Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu
Lezárás dátuma: 2022. 05.18.
PP-TCV-HUN-0007
OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/31727-2/2022

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top