Csípős sertéssült polentával és grillezett nektarinnal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertéscomb,
- 4 evőkanál
- méz,
- 4 evőkanál ketchup,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál
- erőspaprika-krém,
- 1 evőkanál Worcester-szósz,
- só, őrölt kömény,
- 12 dkg kukoricadara,
- 2 darab nektarin
A sertéscombból 3 ujjnyi vastag hasábokat vágunk. A mézet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a ketchupöt, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet, a Worcester-szószt, sót és őrölt köményt. Jól összekeverjük, majd ezzel a keverékkel bedörzsöljük a húst, és hűtőbe helyezzük 1-2 napra. A hűtőből kivéve egy magasabb falú
tepsibe tesszük, 1,5 dl vizet öntünk alá, majd a sütőbe rakjuk. 140 fokon kb. 90 percet sütjük, ha szükséges, az elpárolgott vizet a sütés felénél pótoljuk. Ha már elég puha a hús, 200 fokra növeljük a hőmérsékletet, majd még kb. 10 percig sütjük, hogy szép színe legyen. A polentához 6 dl vizet felteszünk egy lábosba forrni, megsózzuk.
Amikor felforr a víz, hozzáadjuk a kukoricadarát, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük lassú tűzön, amíg elég kemény lesz. Melegen tartjuk a tálalásig. A nektarint félbevágjuk, a magot kiszedjük, és a vágott felével lefelé egy előmelegített serpenyőben, közepes lángon sütjük, míg szépen megpirul, karamellizálódik a benne lévő cukor. (Egyszerűbb, ha a nektarinra cseppentünk egy kis olajat, és úgy sütjük meg.) Az ujjnyi vastagra szeletelt húst a sült nektarinnal és a polentával tálaljuk.
Csípős csirkés lángos
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemell,
- 1 fej vöröshagyma,
- kevés olaj,
- 30 dkg paradicsom,
- 2 evőkanál ketchup,
- 1 gerezd fokhagyma, só,
- 1 darab
- chilipaprika,
- 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika,
- 1 csokor
- retek,
- 1 dl tejföl
A lángoshoz:
- 50 dkg liszt,
- 3,5 dl tej,
- 5 dkg vaj,
- 1 csomag instant élesztő, fél evőkanál só,
- olaj a sütéshez
A lángoshoz a tejet kicsit meglangyosítjuk, tálba öntjük hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet, az élesztőt és a sót.
Alaposan összekeverjük, majd kidagasztjuk. Amikor szép hólyagos a tészta, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 1 órát. Nyolc egyenlő részre vágjuk, mindegyik cipóból lángos formázunk, majd bő olajban mindkét oldalát megsütjük. A csirkemellfilét felkockázzuk 1,5×1,5 cm-es kockára, majd félretesszük a hűtőbe. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, a ketchupot, a zúzott fokhagymát, kevés sót, és lassú tűzön főzzük kb. 20 percig. A felkockázott hústt egy külön serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a főzött paradicsomot és a felkarikázott chilipaprikát. Beletesszük a felkockázott kaliforniai paprikákat, és összeforraljuk. A lángosokra kanalazzuk a ragut, majd megszórjuk a felcikkezett retekkel és meglocsoljuk a tejföllel.
Barna sörös, gombás marharagu burgonyalepénnyel
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg hátszín,
- 1 teáskanál
- paradicsompüré,
- olaj,
- 1 liter barna sör,
- só, bors,
- 1 evőkanál keményítő,
- 4 fej vöröshagyma,
- 20 dkg csiperkegomba,
- 1 teáskanál
- erőspaprika-krém
A burgonyalepényhez:
- 30 dkg burgonya,
- 1 tojás,
- 2 evőkanál liszt
A paradicsompürét egy lábosban kevés olajon sötétbarnára pirítjuk. Amikor lepirult, felöntjük a sörrel, összeforraljuk, csipet sót adunk hozzá, majd a kevés hideg vízzel kikevert keményítővel besűrítjük. A vöröshagymát félkarikára vágjuk, egy magas falú serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a paprikakrémet is. Kicsit pirítjuk együtt, majd felöntjük a barna sörös mártással. Összeforraljuk. A hátszínt felcsíkozzuk, egy serpenyőben kevés olajon nagy lángon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a raguhoz, és egyet forralunk rajta. A lepényhez a burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a tojást és a lisztet, összekeverjük, megsózzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. A marharagut a burgonyalepénnyel tálaljuk.