Életmód

Mitől környezetbarát egy mobil?

Körülnéztünk, milyen “zöld" mobilok kaphatók itthon, és természetesen megvizsgáltuk, melyik hogyan óvja a környezetet.
A legtöbb környezetbarát mobil közös jellemzője, hogy a készülékek, illetve a csomagolás előállítása során igyekeznek minél kevesebb káros anyagot használni, valamint csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Előnyben részesítik az újrahasznosított alapanyagokat, így aztán van olyan mobil, aminek a borítása részben ásványvizes palack volt előző életében – noha ebből semmi nem látszik a külsején. Figyelnek természetesen arra is, hogy minél nagyobb mértékben újrahasznosítható legyen a készülék, így azután is valami hasznos dolog lehet belőle, ha már nem működik, vagy meguntuk, és leadtuk valamelyik gyűjtőhelyen.
 
Sok esetben olyan apróságokkal turbózzák fel a készülékeket, amik a környezettudatos életmódunk hatásait mérik. Valószínűleg nehéz ellenőrizni ezek pontosságát, ugyanis nem fogunk tudni utánaszámolni, hogy ha X kilométert sétálunk autózás helyett, akkor azzal valóban Y mennyiségű szén-dioxidot takarítottunk-e meg, ahogyan a mobil állítja. Azt pedig pláne nehezen fogjuk tudni kimatekozni, hogy  önfeláldozó és nemes sétánk – aminek hosszát sok esetben nem is a készülék méri, hanem mi írhatjuk be – valóban annyi fa elültetésével ér fel, vagy valóban annyi fa életét mentette meg, mint amennyit a mobil saccol.  De segíthet úgy érezni, hogy tettünk valamit a környezetünkért, és érdemes holnap is ugyanúgy sétával kezdeni a napot autózás helyett.
 
 
A napos oldal
A Samsung itthon is kapható környezetbarát mobillja S7550 Blue Earth, azaz Kék föld névre hallgat, és egy PCM nevű újrahasznosított műanyagból készül, amit gyakorlatilag PET palackokból állítják elő. A  környezettudatosság kalkulátort ebben a mobilban “öko-sétá”-nak nevezték el, és a fentiek mellett például az “ökológiai lábnyomunk” mértékét is ki tudja számolni.
 
A készülékben van egy “öko-mód” is, ami a legtakarékosabb üzemmódba állítja a kijelző fényerejét és a világítás idejét, és a Bluetooth-t is kikapcsolja, hogy ne merítse fölöslegesen az akkumulátort. A mobil hátoldalára napelemet tettek, hogy napenergiával is lehessen tölteni, de azért természetesen töltő is jár a telefonhoz, ez is mentes a káros anyagoktól.
 
Mitől környezetbarát egy mobil?
Mitől környezetbarát egy mobil?

 

 Samsung Blue Earth S7550  LG Pop GD510
Sok mindenben hasonlít ehhez a mobilhoz az LG GD510 Pop. (Ebből készült egyébként a Twilight-os verzió is Franciaországban, amiről korábban írtunk.) A koreai gyártó készülékében öko-fa, illetve öko-kalkulátor névre hallgatnak azok az alkalmazások, amelyek segítségével azt mérhetjük, mennyivel kevesebbet ártottunk a környezetünknek az odafigyelésünkkel. A Pop-hoz külön lehet vásárolni napcellás hátlapot körülbelül hétezer forintért.
 
Motorola – itthon nincs
Magyarországon jelenleg nem kapható “zöld” Motorola mobil. A legutóbbi ilyen típust, a kocka formájú Motocubo A45-öt forgalmazzák ugyan Európában, de hazánkban nem. Ez a modell is negyedrészt újrahasznosított műanyag palackokból készült, és 70 százalékban újrahasznosítható az életpályája végén.  
A dect telefonjaik (különálló kézibeszélővel rendelkező vezetékes telefonok) között viszont akadnak környezetbarát típusok itthon is. A D10 és D11 modelljeik például figyelik, milyen közel tartózkodik a kézibeszélő az alapegységhez, és annek megfelelően csökkenti az energia-felhasználást.
 

A kiegészítőt, ami csupán egy-két milliméterrel vastagabb az eredeti hátlapnál, mi is teszteltük, és igen hasznosnak találtuk. De azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a múlt heti tűző napsütés sem váltotta ki teljesen a konnektort. Ugyanúgy kellett tölteni az LG Popot, mint a napelem nélkül, bár tény, hogy valamivel ritkábban éhezett meg a mobil. Az öko-fa nem mérte, mikor mennyit töltődött nappal az akksi, nekünk kellett megsaccolnunk, hogy összesen nagyjából 170 órát tölthettük félárnyékos helyen a napelemet. Ezzel a szoftver szerint 6 gramm szén-dioxidot spóroltunk meg, ami olyan, mintha ültettünk volna 0,2 fát.

 
Apropó, töltés: a GD510-hez nem adnak külön adatkábelt és töltőt, helyette csak az USB-s zsinór van a dobozban, illetve egy USB/konnektor átalakító. Ezzel is kevesebb kiegészítőt kell legyártani, így kevesebb szén-dioxidot bocsátott ki a gyár. A telefon ráadásul pittyegéssel jelzi, ha teljesen feltöltött az akkumulátora, így ki tudjuk húzni a dugót, hogy ne fogyassza fölöslegesen az áramot tovább. Ez a két apró plusz egyre több mobilnál jelenik meg, nem csak a környezetbarát szekcióban.
 
Érdemes odafigyelni, hogy ne legyen fölöslegesen bedugva a  töltő, mert sok kicsi sokra megy: a Nokia adatai szerint annyi energiát lehetne megtakarítani azzal, ha az összes Nokia-felhasználó világszerte kihúzná a töltőt a konnektorból használat után, hogy az elég lenne 100 000 átlagos méretű európai otthon energiaellátására. (Azt nem tudni, mennyi időre.)
 
 
Zöld szív
A Sony Ericsson környezetbarát portfóliója GreenHeart, azaz Zöld Szív névre hallgat, egyelőre három tagja kapható itthon hivatalos forgalmazásban, de hamarosan érkezik az üzleti funkciókra kihegyezett Aspen  is.  A hazai forgalomban lévő darabokhoz személyesen is szerencsénk volt:  kipróbáltuk a fotózásban jeleskedő, 5 megapixeles kamerával ellátott C901-et, az alapfunkciókban erős Naite-t, valamint a különleges háttérzaj-szűrővel felszerelt Elm-et is.
 
Mitől környezetbarát egy mobil?
 
Mitől környezetbarát egy mobil?
 Sony Ericsson C901  Sony Ericsson Elm
 
Mindegyiknél megdöbbentően igényesnek tűnik az anyaghasználat, amikor kézbe vesszük. Egyáltalán nem az jut az ember eszébe, hogy kisebb vagy nagyobb részben újrahasznosított anyagokból, akár ásványvizes üvegekből készültek, pedig így van. A doboza is mindegyik GreenHeart telónak igen aprócska volt, nem pakoltak beléjük fölös kiegészítőket, sőt, a használati utasítás is kimaradt – legalábbis papíron. Elektronikus verzióban fent van mindegyik készüléken a  saját teljes használati utasítása. Így aztán papírt is spóroltak, és a csomagolás is kisebb lett, tehát a szállításnak is kisebb a környezetre ártalmas hatása.
 
A C901 előlapjára egy fényérzékeny szenzor is került, ami a fényviszonyoknak megfelelően szabályozza a kijelző fényerejét, így ezen sem erőlködik fölöslegesen a készülék. Természetesen ezekben is megtalálhatók az ökológiai kalkulátorok, például a WalkMate és az Ecomate, amelyek segítenek kiszámolni a fentiekhez hasonlóan, mennyire vagyunk környezettudatosak.
 
Töltő szinten is még tovább mennek a GreenHeart  telefonok: ezekhez már olyan különleges típust adnak, amely a gyártó információi szerint lekapcsol, amikor feltöltötte az akkumulátort. Így tehát áramot sem vesz fel többet , még akkor sem, ha be van dugva a konnektorba. Több új Sony Ericsson készülékhez is ilyen töltőt adnak az utóbbi időben, a környezetbarát modelleken kívül is.
Ez is azt mutatja, hogy a Sony Ericsson azt tervezi, a GreenHeart mobiloknál alkalmazott újításokat előbb-utóbb a többi készülékben is használni fogja.
 
 
Mély (környezet)barátság
Ugyanezt az utat járja a Nokia is, bár a saját adatai szerint némileg előrébb tart. Pár éve jelent meg  például a Nokia 3110 Evolve, ami jóval kevesebbet fogyaszt az átlagnál, és természetesen nagyrészt újrahasznosított anyagokból készült a készülék és a csomagolása is. Azóta viszont úgy döntöttek, minden készülékükkel ezt az irányt követik, és nem egy-egy kiemelt készülékre fókuszálnak.
 
Mitől környezetbarát egy mobil?
 
Mitől környezetbarát egy mobil?
 Sony Ericsson Naite  Nokia 3110 Evolve
 
Éppen ezért nehéz tőlük egy-két készüléket kiemelni, ugyanis saját információk szerint minden készüléküknél különösen ügyelnek, hogy az anyaghasználat ne menjen a környezet rovására, és az energiahasználat is minél alacsonyabb legyen. 2006-tól kezdve nem tartalmaznak PVC-t az új mobiljaik, fülhallgatóik és töltőik, és 2008 óta igyekeznek mellőzni az egyéb káros anyagokat (úgymint bróm-és klórtartalmú anyagok és az antimon-trioxid). Szintén két éve vezették be a leghatékonyabb töltőiket, amelyek töltés nélküli üzemben csupán 0,03W-ot fogyasztanak. A korábbi típusoknál ez a szám a tízszerese,  volt, így az újfajt töltőkkel is rengeteg energiát lehet megtakarítani.
 
 
Van tehát miből válogatni, ha úgy döntünk, hogy a mobilunkkal is óvni akarjuk a környezetünket. A készülékeket elnézve dizájn terén sem kell kompromisszumot kötnünk, ha “zöld” mobilt választunk. De még aki nem akar dedikáltan környezetbarát telefonnal rohangálni, az is sokat tehet azért, hogy ne fogyasszon fölöslegesen sokat a mobilja. Kezdetnek például mindig húzzuk ki a töltőt a konnektorból, ha már feltöltődött az akkumulátor!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top